Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija spet pokorila športni svet: Janja Garnbret še evropska prvakinja!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 08. 2022 / 19:53
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2022 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija spet pokorila športni svet: Janja Garnbret še evropska prvakinja!
Janja Garnbret je tretja Slovenka z naslovom evropske prvakinje v težavnostnem plezanju. FOTO: IFSC

Slovenija spet pokorila športni svet: Janja Garnbret še evropska prvakinja!

Komaj dvomilijonska Slovenija si v športu nemalokrat pokori športni svet. Tudi danes si ga je po zaslugi 23-letnega koroškega fenomena, športne plezalke Janje Garnbret, ki je naslovom olimpijske zmagovalke in večkratne svetovne prvakinje dodala še težavnostno zlato odličje z evropskega prvenstva v Münchnu, ki je bilo do danes še zadnje manjkajoče v njeni nabito polni vitrini.

Tako v polfinalu kot v finalu je bila Janja Garnbret korak pred tekmicami, čeprav vrha smeri ni osvojila. V finalu so ji priznali višino 50+, saj vrha ni zadržala. Pravzaprav je gledalcem vzelo dih, ko ga je skušala zadržati, toda neuspešno, pri čemer je grdo padla proti tlom. »To je bil moj najhujši 'padec' doslej, nikdar me še ni tako zavrtelo,« je komentirala nova evropska prvakinja.

Olajšanje in veselje

»Pred finalno smerjo sem bila zelo sproščena, bistveno bolj kot pred polfinalno. Ko sem slišala dobro razpoloženo občinstvo, mi je bilo veliko lažje tekmovati. Začela in nadaljevala sem samozavestno, nisem bila živčna, uživala sem. Ta naslov na eni od najtežjih tekem sem si zelo želela. Čutim olajšanje in veselje. Doslej z evropskimi prvenstvi nisem bila v najboljših odnosih, sem pa sem prišla z drugačno glavo in uspelo mi je,« se je smejalo Garnbretovi.

Mia Krampl tik pod stopničkami

S tem verjetno v Münchnu še ni rekla zadnje besede, saj najvišje meri tudi na balvanih in v novi olimpijski disciplini, kombinaciji. Njen današnji uspeh je dopolnila še druga slovenska finalistka, Mia Krampl, ki je za las ostala brez zmagovalnega odra, saj je z doseženo višino 40+ zasedla četrto mesto, ki »ima grenko-sladek priokus, nekaj finalnih napak pa me je stalo odličja,« je komentirala Kramplova.

Janja Garnbret je po Mini Markovič in Lučki Rakovec tretja Slovenka z naslovom evropske prvakinje v težavnostnem plezanju.

Katere vrednote so ji želeli predati starši?

Janja Garnbret je pred petimi leti v pogovoru za revijo #Najst na vprašanje, katere vrednote so ji želeli predati starši, odvrnila: »Da bi ostala skromna, da ne bi bila vzvišena; želita, da se trudim za dobro razumevanje z vsemi, pa tudi, da pomagam ostalim, nisem sebična in sklepam prijateljstva. Družina je na prvem mestu, pomembna je tudi šola in seveda ukvarjanje s športom.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh