Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spoznajte Evropsko četrt v Bruslju

Za vas piše:
K. C.
Objava: 21. 03. 2019 / 14:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2019 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spoznajte Evropsko četrt v Bruslju

Spoznajte Evropsko četrt v Bruslju

Ob dnevu Evrope in tik pred letošnjimi evropskimi volitvami vas želimo povabiti v mesto, ki je srce Evropske unije.

Evropski parlament

Ob dnevu Evrope in tik pred letošnjimi evropskimi volitvami vas želimo povabiti v Bruselj, ki je srce Evropske unije. V njem se sprejemajo najpomembnejše odločitve na ravni EU in tja se bodo preselili tudi novoizvoljeni evropski poslanci. Podrobneje smo evropske institucije v Bruslju predstavili v reviji Praznična.


Evropska komisija

Bruseljski vaflji, čokolada in pivo so resda zaščitni znak belgijske prestolnice, vendar na obiskovalca, ki se sprehodi po središču tega milijonskega mesta, najmočnejši vtis naredijo mogočne stavbe. In seveda razdalje med njimi, sploh če jih premeri peš. Čeprav sta bila leta 1957, ko je na vzhodnem delu mesta začela nastajati Evropska četrt, v igri tudi Luksemburg in Strasbourg, je srce Evrope postal Bruselj. Zdaj gosti najpomembnejše organe povezave, ki sodelujejo pri pripravi in sprejemanju evropske zakonodaje.


Svet EU

»Svetovnega miru ni mogoče obvarovati brez ustvarjalnih prizadevanj, ki so sorazmerna grožnjam temu miru.« Tako se začne znamenita deklaracija iz leta 1950, s katero je oče Evrope Robert Schuman začrtal pot sožitja evropskih narodov. Sedem desetletij Evropa že uživa sadove tega miru in stabilnosti, čeprav se zdi, da se v zadnjem času njeni temelji majejo. Na pritiske globalnih izzivov skuša povezava odgovarjati tudi z zakonodajo, ki jo sprejemajo njeni glavni organi, in ima vpliv na naše vsakdanje življenje. Kar 70 % nacionalne zakonodaje namreč izvira iz odločitev, sprejetih na ravni Evropske unije.

Tam, kjer se sprejemajo glavne odločitve

Osemindvajseterica ima sedem glavnih izvršnih teles, ki jih imenujemo Institucije Evropske unije. Spoznajte najpomembnejše, ki jih vsekakor ne gre izpustiti pri ogledu belgijske prestolnice.

Predstavili smo jih v reviji Praznična.

Dan Evrope

9. maj praznujemo dan Evrope v spomin na začetek Evropske unije, takrat še predhodnice Evropske skupnosti za premog in jeklo. Na ta dan leta 1950 je namreč takratni francoski zunanji minister Robert Schuman pozval evropske države, naj združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla. S povezovanjem je bilo onemogočeno vojskovanje med evropskimi državami.

Skupnosti so se s podpisom Pariške pogodbe najprej priključile Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nizozemska in Zahodna Nemčija. Slovenija je v Evropsko unijo vstopila 1. maja 2004.

Vabljeni k branju knjige Globoko ukoreninjen, v kateri je predstavljena vizija enega izmed očetov Evropske unije, Roberta Schumana.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh