Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprehodite se po vrtu samostana

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 04. 2015 / 07:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sprehodite se po vrtu samostana

Z vodenimi ogledi po vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico se je 20. aprila začel 10. Festival vrtnic.

Foto: www.vrtnice.info

Z vodenimi ogledi po vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico se je v ponedeljek, 20. aprila, začel jubilejni, deseti Festival vrtnic. Vse do 10. maja bodo v Novo Gorico in okolico vabili številni kulturni, izobraževalni, kulinarični in družabni dogodki.

Prireditev, s katero naj bi na Goriško privabili več kot 5000 obiskovalcev, tudi letos pripravlja Goriško društvo ljubiteljev vrtnic v sodelovanju z družbo Hit in Mestno občino Nova Gorica.

Za jubilejni festival so člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, teh je že več kot 120, še posebej uredili vrt starinskih burbonk na vrtu kostanjeviškega frančiškanskega samostana, je na novinarski konferenci povedala predsednica društva Katja Kogej. Vrt je pomlajen, v polnem cvetenju pa bo čez kakšen teden dni.

Dva tedna pozneje kot burbonke po navadi zacvetijo tudi vrtnice na številnih rožnih nasadih v mestu. Zato pripravlja društvo vodenje med mestnimi nasadi 10. maja. Letos pa bodo člani društva posadili nov vrtnični nasad pred novogoriško lekarno, na njem pa bosta sorti, ki sta povezani s farmacijo, je še povedala Katja Kogej.

Letos ne bodo pripravili ocenjevanja najlepših vrtnic in nasada v mestu, pač pa več razstav, kulinaričnih doživetij v različnih lokalih na Goriškem, predvsem pa predavanje o vrtnicah in njihovi uporabi v kulinariki.

Katja Kogej je kot novost poudarila tudi sodelovanje s Fundacijo Carigo iz Gorice, ki skrbi za park Viatori v Gorici. Slednji je eden najlepših botaničnih zbirk na Goriškem, ki je v spomladanskem času odprt za javnost zaradi cvetenja številnih rožnih grmov, med katerimi poleg vrtnic prevladujejo predvsem magnolije in azaleje. Obiskovalci ga lahko obiščejo ob koncih tedna, ko jim je ob dogovoru na voljo tudi vodenje v slovenskem jeziku.

Predsednik fundacije Gianluigi Chiazza je povedal, da si sodelovanja z novogoriškim društvom želi tudi v prihodnje, in to ne le med festivalom.

Rosarij burbonk na Kostanjevici je bil letos vpisan v evropski katalog rosarijev, zato pričakujejo, da ga bo med cvetenjem vrtnic obiskalo še več obiskovalcev kot do zdaj.

Sicer pa v goriškem društvu upajo, da bodo v prihodnjih letih lahko uresničili veliko željo, to je ureditev mestnega rosarija ob stavbi Goriškega muzeja v Solkanu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh