Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sprejem pravne podlage, ki Hrvaški omogoča sprejem evra

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 07. 2022 / 15:57
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2022 / 16:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sprejem pravne podlage, ki Hrvaški omogoča sprejem evra
Menjali tečaj je postavljen pri 7,53450 kune za en evro. FOTO: Twitter Hrvaška narodna banka

Sprejem pravne podlage, ki Hrvaški omogoča sprejem evra

Svet Evropske unije je danes sprejel sklep o prevzemu evra na Hrvaškem s 1. januarjem 2023, spremembo uredbe, po kateri bo Hrvaška postala dvajseta članica območja evra, in uredbo o vzpostavitvi fiksne menjave tečaj kune za evro.

Svet je odločitev sprejel v skladu s pozitivno oceno Evropske komisije ter po postopkih in razpravah v evroskupini in Evropskem svetu ter ob upoštevanju mnenja Evropskega parlamenta in Evropske centralne banke. Odločitev je podpisal češki finančni minister Zbyněk Stanjura kot predsedujoči Svetu za gospodarske in finančne zadeve (ECOFIN).

Vujčić: Državljani bodo imeli konkretne in trajne koristi

Guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić je ob tem dejal: »Od vstopa Hrvaške v evroobmočje bodo imeli naši državljani in podjetniki konkretne, neposredne in trajne koristi. Valutno tveganje bo v največji meri izginilo, Hrvaška bo v času krize naložbeno privlačnejša in varnejša. Evro je tudi ključna vrednost evropske enotnosti in nam bo omogočila še bolj aktivno vlogo v evropskem projektu. Resnično sem ponosen na ta velik hrvaški uspeh.«

Plenković: »Dosegli smo cilj«

Hrvaški premier Andrej Plenković je izrazil veselje, da so dosegli strateški cilj. »Uvedba evra bo naredila naše gospodarstvo bolj odporno in dolgoročno dvignila standard naših državljanov. Biti del evra Hrvaški in našim sodržavljanom v krizi prinaša večjo varnost. Na tem projektu smo trdo in dolgo delali, ker smo trdno prepričani, da je vstop v evroobmočje v nacionalnem interesu Hrvaške,« je po navedbah Hrvaške narodne banke poudaril Plenković.

Hrvaška, ki je del EU od leta 2013, bo tako 1. januarja prihodnje leto postala 20. članica evrskega območja. V njem je tudi Slovenija, ki je evro prevzela leta 2007.

Velik dan za Hrvaško in EU

Hrvaški finančni minister Zdravko Marić, ki se sicer poslavlja s položaja, je na slovesnosti dejal, da je to zgodovinski dan za Hrvaško, navaja STA. »Vendar pa verjamem, da je to velik dan tudi za Evropsko unijo, za evropsko monetarno unijo. Ker je to, da bo Hrvaška postala 20. članica evropske monetarne unije oziroma evrskega območja, jasen znak, da se evropska integracija nadaljuje kljub vsem izzivom, s katerimi se soočamo.«

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je medtem dodala, da pridružitev Hrvaške kaže, da smo skupaj močnejši. Opozorila je, da bo treba še naprej spoštovati pravila, kar bo po njenem prepričanju Hrvaški tudi uspelo.

Vrednost evra prvič po dvajsetih letih izenačena z dolarjem

Kot smo že poročali, pa skupna evropska valuta v primerjavi z dolarjem še izgublja. Danes okoli 11.50 je prvič po letu 2002 prišlo do izenačitve vrednosti obeh valut. Pozneje je evro sicer nekoliko pridobil. V območju z evrom se sicer vse bolj pojavlja strah o pojavu recesije, na kar vpliva tudi zmanjšana dobava ruskega plina v Evropo zaradi vzdrževalnih del na plinovodu Severni tok 1, spominja STA.


Kupi v trgovini

Bog, vest in denar
Družbena vprašanja
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh