Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strah pred recesijo slabi evro

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 08. 07. 2022 / 12:02
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2022 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strah pred recesijo slabi evro
Evroobmočje drsi v recesijo. FOTO: Pixabay

Strah pred recesijo slabi evro

Strah pred recesijo in dvigovanje cen energentov slabita evro. Ta se bo po svoji vrednosti že kmalu izenačil z dolarjem, kar bomo v določeni meri čutili tudi potrošniki.

Tečaj evra v primerjavi z dolarjem še naprej upada, saj se v evroobmočju v zadnjih dneh močno krepi strah pred bližajočo se recesijo. Danes dopoldne je bilo tako za en evro treba odšteti le še 1,0129 dolarja, kar je za 0,36 odstotka manj kot dan prej. Še v začetku leta je bil tečaj postavljen pri 1,1326 dolarja, kar pomeni, da je evro v primerjavi z dolarjem izgubil že okoli desetino svoje kupne moči.

Zakaj vrednost evra upada?

Po pojasnilih analitikov bo evro v naslednjih dneh in tednih najverjetneje še upadal in bo skoraj gotovo padel pod vrednost ameriškega dolarja, kar se ni zgodilo že vse od leta 2002.

Kot pojasnjujejo analitiki, je padec evra povezan z naraščajočimi strahovi glede recesije v evrskih državah. Zadnji gospodarski podatki tako kažejo na umirjanje povpraševanja v celotnem evroobmočju. Vse skupaj pa še zaostrujejo pričakovanja, da utegne Rusija jeseni Evropi prekiniti dobavo plina, kar dviguje ceno zanesljivih dobav. Evropske cene plina so tako dosegle najvišjo vrednost v zadnjih štirih mesecih. Ob tem pri britanskem časniku The Economist ugotavljajo, da Evropa še vedno nima nadomestila za približno četrtino potrebnega plina, ki ga je do sedaj prejemala iz Rusije. To bi jeseni in pozimi pomenilo obsežno zaustavitev evropske industrije, velik gospodarski šok in hudo recesijo.

Ekonomisti pričakujejo, da bo območje evra v recesijo zdrsnilo hitreje kot tekmeci. V japonskem finančnem holdingu Nomura Securities tako pričakujejo, da bo evrsko gospodarstvo do tretjega četrtletja zapadlo v recesijo s skupnim padcem BDP za 1,7 %.

Da se evropsko in svetovno gospodarstvo ohlajata, je videti tudi na trgih surovin, kjer cene upadajo. Kot je za Business Insider povedal analitik Joe Terranova, se še najbolj cenijo nafta, baker in les.

Dobra novica za ameriške potrošnike in evropske izvoznike

Novica o upadanju moči evra seveda ni nujno slaba. V tem trenutku močno koristi tistim evropskim podjetjem, ki svoje izdelke in storitve prodajajo v ameriških dolarjih. Takšno podjetje je na primer Krka. Izrazito pa škodujejo tistim, ki v ameriških dolarjih kupujejo energente, ki se zato zanje močno dražijo. Tudi zato sta Slovenija in Nemčija v zadnjem obdobju poročali o precejšnjih trgovinskih primanjkljajih, kar se ne dogaja pogosto.

Prav tako so pocenitve evra veseli ameriški turisti. Iz Španije, Italije in Francije tako poročajo, da so Američani povsem preplavili njihove glavne turistične atrakcije, saj zanje potovanja na staro celino že dolgo niso bila tako poceni. Obratno pa velja za ZDA.


Nalaganje
Nazaj na vrh