Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremenjeni program papeževega obiska v Nemčiji bo pripravljen pred veliko nočjo

Objava: 22. 03. 2011 / 09:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spremenjeni program papeževega obiska v Nemčiji bo pripravljen pred veliko nočjo

Urnik srečanja s protestantsko skupnostjo še ni natančno določen.

Program papeževega potovanja v Nemčijo še vedno ostaja odprt na eni izmed odločilnih točk: vprašanje, kje in v kakšni obliki se bo Benedikt XVI. v Erfurtu sestal s predstavniki evangeličanske Cerkve, naj bi razčistili še pred velikonočnimi prazniki, je minuli teden na spomladanskem zasedanju Nemške škofovske konference pojasnil erfurtski škof Joachim Wanke.

Papež Benedikt XVI. bo Nemčijo obiskal med 22. in 25. septembrom letos. Pred kratkim je poudaril, da želi pri tem obisku dati močnejši poudarek ekumenizmu kakor je bilo predvideno v prvotnem programu potovanja. Škof Wanke je k temu dodal, da ga veseli, ker sveti oče prihaja na dan zs številnimi lastnimi predlogi.

Predsednik Nemške škofovske konference nadškof Robert Zollitsch je dejal, da si od papeževega obiska obeta nov preboj po težkem obdobju v nemški Cerkvi. Obisk cerkvenega poglavarja bo v Nemčiji potekal pod geslom ‘Kjer je Bog, tam je prihodnost’.

Med svojim obiskom v nadškofijah Berlin in Freiburg ter v škofiji Erfurt se bo Benedikt XVI. po prvotnem načrtu poleg najvišjih predstavnikov države sestal tudi s člani judovske, islamske in pravoslavne krščanske skupnosti. Tajnik Nemške škofovske konference, p. Hans Langendörfer, je ob tem izpostavil velik politični pomen papeževega obiska v domovini. Po njegovem mnenju bi ena prednostnih nalog sodobnega časa morala biti iskanje novih poti, ‘kako krščanski veri prepričano in prepričljivo, nevsiljivo, vendar samozavestno izkazati veljavo v politiki in družbi, v gospodarstvu, znanosti in kulturi. Mlajša nemška zgodovina kaže, da družbeni red brez Boga nima prihodnosti.

Po prvotnih načrtih naj bi svetega očeta ob prihodu na prvi uradni državniški obisk v Nemčijo pozdravil nemški zvezni predsednik Christian Wulff na gradu Bellevue. Kdaj bo papež govoril v nemškem parlamentu, še ni povsem jasno, je dejal berlinski pomožni škof Matthias Heinrich. Prav tako še niso zaključeni načrti za veliko slavnostno bogoslužje.

Škof Heinrich je izpostavil, da katoličani v Berlinu predstavljajo manjšinsko skupnost, poleg tega vsak peti katoličan v prestolnici ni nemškega rodu. Papež torej prihaja v mesto, ki je bolj kot katero koli drugo v Nemčiji prežeto s ‘cerkvenim svetovljanstvom’. Obenem le vsak tretji prebivalec Berlina sploh pripada kakšni krščanski Cerkvi. Kar pa ne pomeni, je posebej poudaril škof, da je Berlin brezbožno mesto, pri čemer je imel v mislih močni judovsko in islamsko skupnost. Ob napovedanih protestih proti papeževemu obisku je izrazil svoje prepričanje, da bo Berlin ostal zvest svojemu slovesu gostoljubnega mesta.

V petek, na drugi dan obiska, papeža pričakujejo v Erfurtu. Na trgu pred stolno cerkvijo naj bi papež prvič javno maševal v osrčju reformacije. Trg sprejme okoli sedemdeset tisoč ljudi. Kot kraj srečanja s predstavniki evangeličanske Cerkve je zaenkrat določen samostan avguštincev, ki je bil nekoč domovanje in delovno mesto reformatorja Martina Luthra.

Zadnja etapa papeževega obiska v domovini bo obisk Freiburga, kjer je krajevni nadškof Robert Zollitsch. V Freiburgu se bo sveti oče v soboto zvečer sestal z mladimi kristjani, v nedeljo pa bo daroval slovesno sveto mašo, pri kateri pričakujejo do tristo tisoč ljudi. V nedeljo zvečer naj bi se Benedikt XVI. vrnil v Vatikan.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh