Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spreminjati navade, da bi srečno živeli

Za vas piše:
Tomaž Kavčič
Objava: 20. 11. 2013 / 18:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Spreminjati navade, da bi srečno živeli

Na včerajšnjem Nikodemovem večeru v Ljubljani je spregovoril prof. Aleksander Zadel s Fakultete za matematiko, naravoslovje in tehniko v Kopru. Navzoče je spodbujal k spreminjanju navad, saj brez tega po nejgovem mnenju ne omremo živeti v polnosti.

V torek smo na Nikodemovih večerih v Ljubljani poslušalipredavanje Aleksandra Zadela, ki je doktor psiholoških znanosti in specialistklinične psihologije ter predavatelj na fakulteti za matematiko, naravoslovjein tehnologijo Univerze na Primorskem.

Razmišljal je predvsem o spremembah in samoodgovornosti. Skozicelotno predavanje je različne koncepte orisoval s primerom utrujenega človeka,ki se po koncu službe vrača domov. Med potjo upa, da so ostali družinski članidoma že opravili svoje obveznosti. Ko pride domov ugotovi, da ni tako in takose počuti slabo. Ta primer se potem ponavlja iz dneva v dan. Za svoje počutjekrivi druge: vlado, sozakonca, šefa, sosede … Ljudje smo namreč nehali misliti,da smo odgovorni za svoje počutje. Prišlo nam je v navado, da se čutimoodgovorne za svoj uspeh, ko gre kaj narobe, pa odgovornost pripišemo drugim. Zadelje prepričan, da moramo za svoj notranji mir poskrbeti sami. Šele, ko sezačenjam zavedati, da sem za svoje življenje odgovoren sam, ga začenjam jemativ svoje roke, skrbeti za druge, delati dobro.

Samospoštovanje in pozitivna samopodoba se ne zgodita samaod sebe. Vse izvira iz sprememb. Otrok nima nobene možnosti, da se ne bispreminjal in enako bi moralo biti pri odraslih, saj svet okrog nas ves časdoživlja spremembe. »Ni življenja brez sprememb in ni sprememb brez življenja,«pravi predavatelj. Tega pa se ne zavedamo, saj mislimo, da bomo pridobivaliizkušnje ne da bi za to tudi plačali. Aleksander Zadel je izpostavil mlade, kivečino svojega življenja preživijo v virtualnih izkušnjah. Starši so jih namrečhoteli zaščititi pred življenjem in so jih »obvarovali« bolečih, a izjemno dragocenihizkušenj.

Podobno kot postane neudobno če dalj časa brezpremikanja sedimo na sicer zelo udobnem stolu, se »območje udobja« skrči tudi,če se (npr. zaradi lenobe) ne odločamo za spremembe. Območje bolečine lahko vceloti prekrije območje udobja, kar človeka pahne v depresijo.  Takrat je edina rešitev to, da premagamolenobo in začnemo ukrepati. Če hočemo torej živeti v polnosti,  moramo spreminjati stvari, saj stabilnost neomogoča napredka. Da se ne bi znašli spet v cikličnem vedenju, je treba torejspremniti svoje obnašanje.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh