Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spremljajte mašo z Ljubljanskega gradu

Objava: 23. 04. 2013 / 10:20
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2020 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spremljajte mašo z Ljubljanskega gradu

Spremljajte mašo z Ljubljanskega gradu

Danes goduje sv. Jurij, zavetnik Ljubljane in skavtov.

Danes, 23. aprila, goduje sv. Jurij, svetnik, po katerem so v Sloveniji poznani običaji jurjevanja.


Sv. Jurij v boju z zmajem, upodobljen v podružnični cerkvi sv. Lenarta v Bregu pri Preddvoru , foto: Ivo Žajdela

Zavetnik Ljubljane in skavtov

Na Slovenskem mu je posvečenih kar 75 cerkva, od teh 39 župnijskih. Po njem so imenovani tudi številni kraji in župnije ((Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Šentjurij, Šenčur, Sv. Jurij ob Pesnici, Sv. Jurij ob Taboru, Sv. Jurij v Prekmurju, Šenturška gora), je pa tudi glavni zavetnik mesta Ljubljana. Med drugim je tudi zavetnik skavtov, ki jim je njihov ustanovitelj Baden Powell naročil, naj na ta dan slovesno obnovijo skavtsko obljubo in se poglobijo v skavtske zakone, voditelji pa ponovno preberejo njegovo knjigo Skavt.

Na jurjevo je po ljudskem koledarju začetek pomladi, ko je že vse zeleno. Zlasti v Beli krajini imajo sprevod z »zelenim Jurijem«. Na kmetih je bil to pomemben dan: hlapci so takrat menjali gospodarje, blagoslavljali so konje …  glavnega zavetnika mesta Ljubljana.

Prenos sv. maše ob godu sv. Jurija

V četrtek, 23. aprila 2020, na god glavnega zavetnika mesta Ljubljane sv. Jurija, bo ob 17. uri iz kapele sv. Jurija na ljubljanskem gradu prenos praznične maše v živo.

Vabljeni k spremljanju in tako k skupni molitvi za mesto Ljubljana. Zaradi epidemije potekajo sv. maše brez udeležbe ljudstva, zato je možno spremljanje v živo na župnijski strani sv. Jakoba.



Boj z zmajem

Mučenec sveti Jurij je tisti svetnik, ki ga upodabljamo v boju z zmajem. Cerkve in ustanove, posvečene sv. Juriju, so po vseh krščanskih deželah od Etiopije do Rusije, od Anglije do Gruzije ali Georgije, ki ima celo ime po tem svetniku. Z njegovim imenom so povezane številne legende. Ena pripoveduje, da je rešil deklico (dušo) iz zmajevih krempljev, zmaja pa ubil. Zato ga upodabljajo z zmajem pod nogami.

Sv. Jurij, svetnik, ki prinaša pomlad

Slovanski narodi častijo sv. Jurija kot svetnika, ki prinaša pomlad. V Beli krajini je navada, da se dan pred praznikom mladina odpravi po vasi, prepeva in piska na piščali in roge ter vodi Zelenega Jurija – mladeniča odetega v brezovo zelenje. Ustavijo se pred vsako hišo in zapojejo ter nad vrata zataknejo zeleno brezovo vejico (ki tam ostane vse leto), da bo hiši prinesla srečo in veselje, da bodo polja bogato obrodilo. Na Koroškem je bil fant, ki je predstavljal Šentjurija, ovit v slamo. Skupaj s fanti, ki so imeli kravje zvonce in rogove, so se odpravili na bližnji grič, kjer so Šentjurija pokrili s smrečjem. Po molitvi so se ob zvonjenju odpravili v vas. Šentjurij je odrinil smrečje, zatulil v rog in odhitel za prijatelji, s katerimi so se skupaj odpravili po vasi, peli koledne pesmi in zbirali darove.

Navdihnil je tudi številne pesmi in pesnike.

Josip Murn Aleksandrov: Pomladna romanca

Odprite okna, odprite duri,
mimo jezdi vitez Jurij,
sveti Jurij na konju,
na lepem konju,
sveti Jurij nam milosti daj!

Sveti Jurij je velik svetnik,
premagal je kačo ta božji vojnik,
bila kača ta: zima-zmaj;
prekrvave lise,
zmajeve lise,
žene že cvetni gaj.

Odprite okna, odprite duri,
nanje trka vitez sveti Jurij,
sveti Jurij v tak lepi opravi,
da privel je v tej lepi opravi
lepe dneve nazaj.
Vsi ti dnevi,
Jurjevi dnevi
v deželi so zdaj.

Sveti Jurij ta ni pa le cvetni maj,
sveti Jurij je božja svoboda
in življenje in moč in priroda,
in tema le zimski bil zmaj ...

Sveti Jurij ko sonce v njo gleda,
sveti Jurij skozi okna k nam gleda,
odprte mu vse na stežaj!
In svetnik sveti Jurij
vesel skozi duri
k nam pridi nazaj!

Na fotografiji: Mladi jurjevalci v Ljubljani

Foto: Tatjana Splichal


Praznovanje sv. Jurija na Ljubljanskem gradu

Danes bo ob 17. uri na grajskem dvorišču ljubljanskega gradu slovesna maša ob prazniku glavnega zavetnika mesta Ljubljana, sv. Jurija. Somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Pel bo župnijski pevski zbor sv. Jakoba, sodelovala bo tudi manjša zasedba policijskega orkestra. V primeru deževnega vremena bo maša v grajski kapeli.

Dobrodelni Jurijev tek pripadnikov Slovenske vojske
V torek, 16. aprila 2019, je potekal Jurijev tek, tretji po vrsti. 
Na dogodku sta si podala roki vojaško tovariško druženje in dobrodelnost. Zbralo se je 75 pripadnikov in pripadnic SV. Skupaj so darovali sredstva, s katerimi v okviru Karitas Vojaškega vikariata pomagamo družinam pripadnikov SV v stiski.
Ob lepem vremenu sta bila uspeh in nasmejani obrazi tekačev potrditev, da se je Jurijev tek ukoreninil v srca vojakov in vojakinj.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh