Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Izpraševanje vesti nam pomaga videti stvari z Božjimi očmi«

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 23. 04. 2023 / 12:28
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2023 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »Izpraševanje vesti nam pomaga videti stvari z Božjimi očmi«
Verniki zbrani na trgu svetega Petra. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: »Izpraševanje vesti nam pomaga videti stvari z Božjimi očmi«

Papež Frančišek je na tretjo velikonočno nedeljo nagovoril vernike, zbrane na Trgu svetega Petra in dejal, da naj se ob koncu vsakega dne naučimo preživeti čas z Jezusom, saj nam le On lahko pokaže gledati na stvari z drugačnimi očmi - z Njegovimi.

Papež Frančišek je med drugim povedal, da berilo dnevnega evangelija pripoveduje o srečanju vstalega Jezusa z učenci iz Emavsa. Jezus, ki ga učenci ne bi prepoznali, ko ga srečajo na poti domov iz Jeruzalema, jih tolaži tako, da jim pomaga razlagati dejstva na drugačen način, v luči Božje besede. 

Poziv k branju lastne zgodovine 

Sveti oče prosi navzoče, naj se osredotočijo prav na ta vidik. »Tudi za nas je pomembno, da skupaj z Jezusom ponovno beremo svojo zgodovino,« je opozoril papež, ko je imel v mislih zgodbo lastnega življenja. Tako kot učenci, se »lahko znajdemo izgubljeni, sami in negotovi, s številnimi vprašanji in skrbmi« in smo tako kot učenci povabljeni, da preživimo čas z Jezusom. 

»Glejmo z Njegovimi očmi«

Papež Frančišek meni, da je to najboljši način za vsakodnevno »kratko izpraševanje vesti«. Če podoživljamo svoj dan z Jezusom in mu približamo vse upe, strahove, čustva, odločitve in ljudi, ki nam ves dan prečkajo misli, se bomo »postopoma naučili gledati na stvari z drugimi očmi, z Njegovimi in ne samo z našimi lastnimi očmi.«

Moramo se pustiti raniti njegovi resnici in pustiti, da se naše srce veseli ob dihu Njegove besede. (Papež Frančišek)

Začnimo že danes 

Papež Frančišek je ob koncu svoje kateheze poudaril, da »lahko začnemo že danes« in prav ta večer lahko posvetimo trenutek molitve, da se vprašamo o svojem dnevu. Vprašajte se: »Ali je bilo v tem, kar sem naredil, malo ljubezni? Kakšne padce, žalost, dvome in strahove lahko prinesem Jezusu, da mi odpre nove poti, me dvigne in me spodbuja?«

Na koncu je papež Frančišek molil k Mariji, »modri Devici«, naj nam pomaga prepoznati Jezusa, ki hodi z nami, in pred njim prebrati vsak dan svojega življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh