Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbska vojska na najvišji stopnji bojne pripravljenosti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 12. 2022 / 10:46
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.12.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srbska vojska na najvišji stopnji bojne pripravljenosti
Do odredbe predsednika Vučića prihaja v času vse večjih napetosti na Kosovu. FOTO: Twitter

Srbska vojska na najvišji stopnji bojne pripravljenosti

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zvečer odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva, je sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević, ki je sicer dodal, da za zdaj ni razloga za paniko.

Ob tem je srbski notranji minister Bratislav Gašić v pisni izjavi sporočil, da je v skladu z ukazom predsednika odredil polno bojno pripravljenost vseh enot pod nadzorom ministrstva, ki so sedaj že pod poveljstvom generalštaba, poročanje tujih agencija povzema STA.

Molk mednarodne skupnosti

Po besedah obrambnega ministra Vučevića je predsednikov ukaz posledica molka mednarodne skupnosti in njenih nevtralnih izjav, ki ne vodijo k politični rešitvi konflikta. Skrbi ga tudi izogibanje pogovorom o vzrokih, ki so »pripeljali do političnega in demokratičnega boja srbske skupnosti na Kosovu«.

Z ukazom na najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti Srbija ščiti ozemeljsko celovitost in suverenost države ter preprečuje teror nad svojimi državljani, kjerkoli živijo, je še povedal Vučević.

Pozivi k mirnosti in zbranosti

Nadaljeval je, da Srbija ostaja zavezana pogovorom, »hkrati pa mora skrbeti za zaščito svojih nacionalnih interesov«. Pri tem je Prištino obtožil, da nenehno izvaja tvegane in enostranske poteze, ki dvigujejo napetosti in vodijo v nadaljnjo eskalacijo razmer. Državljane Srbije je pozval, naj ostanejo mirni in zbrani, naj ne podlegajo lažnim novicam in zlobnim komentarjem ter pokažejo politično zrelost kot državljani in kot narod.

Patriarhu Porfiriju prepovedali vstop na Kosovo

Evropska unija je medtem v ponedeljek pozvala k takojšnji in brezpogojni vzpostavitvi svobode gibanja za vse državljane, tudi za verske voditelje, potem ko so vodji srbske pravoslavne cerkve patriarhu Porfiriju nedavno prepovedali vstop na Kosovo. Z njim se je v ponedeljek zvečer sestal predsednik Vučić.

»Pričakujemo, da se bosta Kosovo in Srbija vrnila k prizadevanjem za ustvarjanje okolja, ki bo ugodno za spravo, regionalno stabilnost in sodelovanje v korist državljanov, kar vključuje tudi zaščito srbskega prebivalstva na severu Kosova,« je dejala tiskovna predstavnica EU za zunanjo politiko Nabila Masrali, poročanje srbskega portala N1 povzema STA.

Po aretaciji nekdanjega policista postavitev barikad

Razmere na Kosovu so se v zadnjih dveh tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala nekdanjega srbskega policista zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad in zahtevali njegovo izpustitev. Z barikadami vztrajajo že 18 dni, čeprav jih mednarodna skupnost poziva, naj jih odstranijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh