Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srbsko pravoslavje leta 2013 brez papeževega obiska

Objava: 16. 08. 2012 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srbsko pravoslavje leta 2013 brez papeževega obiska

Po navedbah tiskovnega predstavnika srbskega pravoslavnega patriarhata škofa Irineja so na Konstantinovo slavje prihodnje leto povabljeni poglavarji pravoslavnih Cerkva in številne visoke delegacije, ne pa tudi poglavarji nepravoslavnih krščanskih Cerkva.

Srbska pravoslavna Cerkev je jasno zavrnila ugibanja o morebitnem papeževem obisku v Srbiji prihodnje leto. Papež Benedikt XVI. ni ‘ne uradno ne neuradno, ne neposredno ne posredno, ne z namigom ali s kakršnim koli znamenjem’ izrazil svoje želje po obisku v Srbiji, je pojasnil tiskovni predstavnik srbske pravoslavne Cerkve, škof Irinej iz Bačke, s čimer je povsem zavrnil sleherne namige o papeževem obisku.

Škof Irinej se je s svojo izjavo odzval na poročanje hrvaške katoliške agencije IKA, ki je v svojih prispevkih omenjala možnost papeževega obiska v Nišu prihodnje leto, ko bo srbska pravoslavna Cerkev obhajala 1700-letnico Milanskega edikta cesarja Konstantina.

Škof je obenem poudaril, da ‘ni bilo nikakršnih nasprotovanj posameznih škofov proti papeževemu obisku’. Šlo je za enoglasno odločitev svete sinode srbske pravoslavne Cerkve, da na slavja prihodnje leto povabijo poglavarje pravoslavnih Cerkva in številne visoke delegacije, ne pa tudi poglavarjev nepravoslavnih krščanskih Cerkva. Odločitev seveda velja tudi za katoliško Cerkev.

Vatikan je že aprila sporočil, da ne razmišljajo o morebitnem potovanju papeža Benedikta XVI. v Srbijo. Vsa ugibanja so bila preuranjena, temeljila pa so zgolj na povabilu srbskega predsednika.

Južnosrbska prestolnica Niš, rojstni kraj cesarja Konstantina (272-337), se pospešeno pripravlja na slovesnosti ob velikem jubileju - z Milanskim ediktom, ki ga je leta 313 izdal cesar Konstantin I. Veliki, se je v Rimskem cesarstvu dokončno zaključilo preganjanje kristjanov, obenem pa je bil položen temelj za razcvet krščanstva kot svetovne religije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh