Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srebrni jubilej škofovske službe kardinala Rodeta

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 04. 2022 / 12:05
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2022 / 12:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srebrni jubilej škofovske službe kardinala Rodeta
FOTO: Tatjana Splichal

Srebrni jubilej škofovske službe kardinala Rodeta

Kardinal Franc Rode danes praznuje 25 let škofovske službe. Na položaju ljubljanskega nadškofa in metropolita je zamenjal Alojzija Šuštarja, ki mu je podelil škofovsko posvečenje. Za ljubljanskega nadškofa je Rodeta 5. marca imenoval sveti papež Janez Pavel II.

Rode, ki je bil že dan po posvetitvi izvoljen za predsednika Slovenske škofovske konference, si je za škofovsko posvečenje izbral geslo Trubarjev rek »Stati inu obstati«. V času opravljanja škofovske službe v Ljubljani je veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo.

Po njegovem prizadevanju je bil 6. februarja 2004 razglašen Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih. Čas opravljanja škofovske službe v Ljubljani sta zaznamovala tudi sklic in potek prve vseslovenske sinode (plenarnega zbora) 1997–2000. Sklepni dokument Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem je bil slovesno razglašen 18. maja 2002 na Brezjah.

Rode je bil ljubljanski nadškof do leta 2004, ko ga je papež Janez Pavel II. imenoval za prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Za kardinala ga je imenoval papež Benedikt XVI. 22 februarja 2006, v zbor kardinalov pa ga je sprejel 24. marca istega leta.

Zlati red za zasluge za življenjsko delo

Decembra lani je predsednik republike Borut Pahor kardinala Rodeta odlikoval z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Ob praznovanju biserne maše na Brezjah pred slabima dvema letoma je med drugim dejal, da je v letih svojega škofovanja vernike opozarjal na nevarnosti, ki ogrožajo narod, in se zavzemal za nedotakljivost življenja od spočetja do smrti, za zdrave in trdne družine, odprte za življenje, kot jamstvo za našo prihodnost, za vero, ki smo jo prejeli od prednikov in je del slovenske istovetnosti, za Cerkev in njeno vlogo v naši zgodovini.
 


Čestitke nadškofa Zoreta

Ob srebrnem jubileju škofovske službe je kardinalu Rodetu čestitke že izrekel ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki mu je izrekel hvaležnost za vse, kar je in še naredi za slovensko Cerkev. »Iz srca vam čestitam in želim obilo zdravja, Božjega blagoslova in Marijinega varstva,« je zapisal Zore.

Nalaganje
Nazaj na vrh