Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biserna maša kardinala Franca Rodeta

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 08. 2020 / 14:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biserna maša kardinala Franca Rodeta

Biserna maša kardinala Franca Rodeta

V soboto, 15. avgusta, je bilo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah velikošmarensko romanje.

Zahvalni nagovor kardinala Franca Rodeta. Foto: Ivo Žajdela

V soboto, 15. avgusta, je bilo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj na Brezjah škofijsko velikošmarensko romanje. Slovesno somaševanje in ponovno slovesno izročitev slovenskega naroda Božji materi Mariji je vodil kardinal Franc Rode.

Maša je bila hkrati praznovanje kardinalove biserne maše. Somaševal je tudi nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je bil pridigar. V nagovoru je ovrednotil vlogo kardinala Rodeta za Cerkev na Slovenskem in slovenski narod.
Dejal je, da je bil praznik Marijinega vnebovzetja na Brezjah za nadškofa Rodeta vedno povabilo, da je slovenskemu kristjanu, pa tudi slovenskemu človeku spregovorili besede resnice, te čudežne gorske studenčnice. Samo resnica ustvarja ozračje pristnosti v medsebojnih odnosih in je edina pot do spoznavanja stvarnosti.


Pri slovesni maši se je zbralo okoli 3.000 vernikov.

Premeriti je treba razsežnosti sveta in duha
Spomnil je na leto 1965, ko se je Franc Rode vrnili v Slovenijo – dvajset let po tistem, ko se je pred komunizmom umaknil preko Ljubelja, Vetrinja, Judenburga, Lienza ter preko Turina in Genove v Argentino – takrat je stal pred rojstno hišo pri Adamovih na Rodici. S seboj je prinesel spomine, ki so se vtisnili v doživljanje enajstletnega fantiča, ki je s svojimi starši moral bežati.
»Ko ste stali pred domačo hišo, ste spoznali, da ste se vrnili domov. A vendar je bil ta dom drugačen. V vaših spominih je bilo vse, hiša, njeni notranji prostori, gospodarsko poslopje, kozolec in drevje veliko večje, kot so se vam kazali v tistem trenutku.

Najbrž je tako pri vsakem človeku, ki se iz velikega sveta, iz življenjskega vrveža mogočnih narodov vrne v domače okolje. Ponovno mora premeriti razsežnosti sveta in duha, da ne spregleda tega, kar je njegov dom in da ne pusti za sabo tega, kar ga je v svetu obogatilo.«


Somaševanje je vodil kardinal Franc Rode.

V globini se je bil boj za duše, boj za vero
V tem duhu je začel spoznavati preproste ljudi, ki so že dvajset let živeli pod vladavino Partije in njenega ideološkega nasilja. Kmalu je odkril, da se v globini bije boj za duše, boj za vero. In preprostemu ljudstvu sta edina opora v tem boju duhovnikova neomajna vera in pogum. Z zagonom mladih sil se je vrgel na delo, da bi se ta vera ohranila in se okrepila.

Nadškof je izpostavil, da ga je pri tem podpiralo veselje ob dejstvu, da je Slovenec. »Koliko poti ste prevozili, koliko predavanj pripravili, da bi to veselje, to notranjo radost nad slovenstvom prebudili tudi v slovenskem človeku in zlasti v slovenskem kristjanu. Pomagati mu, da se osvobodi in sprosti v svoji veri in v svojem doživljanju življenja. Pomagati mu do spoznanja, da je Bog v svobodi in ljubezni, v prijateljstvu in dobroti, v lepoti in veselju, skratka povsod. In že zgolj misel na tega Boga je velika radost. Kako sveže so zvenele te besede, kako žejno so jih uživali poslušalci. V prostor slovenskega verovanja je vstopila radost bivanja, veselje nad tem, da sem, da smo in da nas Bog ljubi.«


Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta.

Opozarjal je na nevarnosti, ki ogrožajo narod
Kardinal Franc Rode je v zahvalnem nagovoru dejal, da so bili v spominu vernih in nevernih govori, ki jih je imel v letih svojega škofovanja v narodnem Marijinem svetišču, »jasni in odločni, nekateri so rekli, da so ostri«.

Vernike je opozarjal na nevarnosti, ki ogrožajo narod, in se zavzemal za nedotakljivost življenja od spočetja do smrti, za zdrave in trdne družine, odprte za življenje, kot jamstvo za našo prihodnost, za vero, ki smo jo prejeli od prednikov in je del slovenske istovetnosti, za Cerkev in njeno vlogo v naši zgodovini.

Po prvem preplahu se je vzravnal, niso ga zlomili
Reakcije tedanjih medijev so bile silovite. »Očitali so mi, da vnašam razdor v slovenski prostor, da sejem sovraštvo do drugače mislečih in podobno. Niso razumeli, ali niso hoteli razumeti, da nisem govoril iz potrebe po protagonizmu ali iz želje po oblasti, ampak iz notranje nuje, kot pastir, ki je pred Bogom odgovoren za svojo čredo, prepričan, da je tu v igri njegova večna usoda.
Tega neverni seveda niso mogli doumeti. Razumeli pa so me verniki in duhovniki, ki so jih boleli napadi na pastirja. Po prvem preplahu sem se vzravnal, niso me zlomili.«


Blagoslov Marijine podobe.


Kardinal Franc Rode s člani Malteškega viteškega reda.

Nagovora sta objavljena v priponkah.

Brezje, veliki šmaren, pridiga nadškof Stanislav Zore, 15. 8. 2020.docBrezje, veliki šmaren, pridiga nadškof Stanislav Zore, 15. 8. 2020.docBrezje, kardinal Franc Rode, biserna maša, 15. 8. 2020.docBrezje, kardinal Franc Rode, biserna maša, 15. 8. 2020.doc

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh