Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje cerkvenih pevskih zborov Dekanije Šenčur ob 860-letnici župnije Velesovo

Za vas piše:
M. G.
Objava: 02. 11. 2023 / 10:49
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje cerkvenih pevskih zborov Dekanije Šenčur ob 860-letnici župnije Velesovo
Srečanje cerkvenih pevskih zborov Dekanije Šenčur. FOTO: Jože Šenk

Srečanje cerkvenih pevskih zborov Dekanije Šenčur ob 860-letnici župnije Velesovo

Na sončno nedeljo, 22. oktobra, se je v Adergasu zbralo okrog 270 pevcev šenčurske dekanije. Pevci so s svojim ubranim in usklajenim petjem dali poseben pečat misijonski nedelji in na edinstven način misijonarili za poslušalce in tudi eden za drugega.

Odziv na povabilo je bil velik, saj je na srečanju nastopilo 15 zborov, ki so prišli iz Vogelj, Smlednika, Cerkelj na Gorenjskem (družinski, dekliški, fantovski, ženska vokalna skupina in mešani zbor), Kokre, Spodnjega Brnika, Preddvora, Olševka (otroški in mešani zbor), Jezerskega, Šenčurja in Velesovega. Vsak zbor je zapel vsaj eno Marijino pesem in dodal še drugo po svojem izboru.

Slišali smo veliko raznolikih skladb: znane slovenske zborovske skladbe, priredbe svetovno znanih skladb, črnskih duhovnih pesmi, skladbe mladih skladateljev, izvedbo skladbe Franca Kimovca Pod strmo Štefanjo goro, ki poje o Velesovski Mariji. V večini nastopajočih zborov so prepevali odrasli in mladostniki, posebna popestritev pa sta bili pevski zasedbi z otroki – družinski pevski zbor župnije Cerklje na Gorenjskem in Otroški pevski zbor Mladi upi Olševek. Srečanje se je zaključilo z mogočnim petjem skupnih pesmi pod vodstvom Matica Podobnika in Damijana Močnika. Vsi zbrani pevci so zapeli skladbi S cvetlicami te venčamo in O mati čistega srca.

Ko je izzvenela skupna prošnja k Mariji za njeno varstvo, je sledilo druženje, ki ga je organiziral župnik Slavko Kalan. Njemu ter pobudniku srečanja, velesovskemu organistu Danetu Selanu, ki je poskrbel za brezhibno organizacijo, gre zahvala, da bo vsem sodelujočim ta dan ostal zapisan globoko v srcu. Spominjali se bomo čudovitih pesmi in odličnih krofov, predvsem pa sproščenega druženja in iskrenega sodelovanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh