Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje dveh Marij v Velesovem

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 29. 01. 2024 / 06:46
Oznake: Duhovnik, Maša, Nesreča
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2024 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje dveh Marij v Velesovem
Župnijska in romarska cerkev Marijinega oznanjenja v Adergasu (Velesovem) v zimski idili. FOTO: Jožef Pavlič

Srečanje dveh Marij v Velesovem

V nedeljo, 28. januarja, sta se v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu (Velesovem) srečali dve Mariji. Njuni upodobitvi namreč. Najstarejši romanski leseni kip Marije z Detetom v Sloveniji in slovenska ikona Marije iz Filerma, narejena po izvirni v cetinjskem muzeju.

Prva domuje v glavnem oltarju župnijske cerkve, ki jo je Vlada Republike Slovenije 10. maja 2022 s Samostanom Velesovo razglasila za kulturni spomenik državnega pomena, druga pa od 8. novembra 2023, ko jo je blagoslovil papež Frančišek, roma po avgusta lani poplavljenih občinah in župnijah v Sloveniji.

Dvoje upodobitev Device Marije: v ospredju ikona Marije iz Filerma, v glavnem oltarju kip velesovske Marije z Detetom. FOTO: Jožef Pavlič

Omenjeno nedeljo je priromala v župnijsko in romarsko cerkev v Velesovem iz druge polovice 18. stoletja, mojstrovino italijanskega arhitekta Candida Zullianija in slovenskega stavbenika Gregorja Mačka, ki jo krasijo poznobaročne oltarne slike J. M. Kremser Schmidta in Valentina Metzingerja.

Slikar J. M. Kremser Schmidt je naslikal tudi, kako Janez Krstnik krščuje Jezusa. Janez Krstnik je tudi zavetnik malteških vitezov. FOTO: Jožef Pavlič


Župnijo sv. Marjete v Velesovem je že leta 1163 ustanovil oglejski patriarh Ulrih II., leta 1238 pa je v kraju zaživel samostan sester dominikank; leta 1782 ga je razpustil cesar Franc Jožef II., »kar je bila velika duhovna, kulturna in gospodarska škoda za celo Kranjsko deželo« (kardinal Franc Rode v govoru 8. septembra 2013, ko je župnija praznovala 850-letnico). Tedaj je kardinal Rode, tudi član Suverenega malteškega viteškega reda (SMVR), poudaril: »Marija nam je zgled vere.«

Številni so lepo nedeljo izkoristili za pohod na Štefanjo goro. FOTO: Jožef Pavlič

Tega se zavedajo tudi člani Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR), ki se v tej cerkvi in samostanu vsako leto zberejo k duhovnim vajam, kdaj pa tudi k drugim slovesnostim. Tedaj se jim pridružijo tudi člani Malteške pomoči Slovenije (MPS). Tudi minulo nedeljo so se jim, ko so trije malteški vitezi (hospitalier primarij dr. Matija Cevc, Jožef Ciraj in Jožef Pavlič), pred mašo ob 10. uri prinesli pod oltar ikono Marije iz Filerma, Jožef Ciraj pa je predstavil namen njenega obiska v Velesovem. Ne prvega, saj so že prinesli to ikono v velesovsko cerkev ob svojih pomembnih slovesnostih pa tudi ob duhovnih vajah. Predvsem z namenom, da bi jim bila Marija, kot je poudaril kardinal Rode – zgled vere. Prvi del vodila malteških vitezov se namreč glasi: »Tuitio fidei« (zaščita vere), drugi pa »Obsequim pauperum« (pomoč ubogim). Enega ni brez drugega. Od lanskega avgusta je predvsem v ospredju pomoč poplavljencem. Z ikono filermske Marije v duhovnem pogledu.

Velesovska Marija z Detetom je nastarejši romanski leseni Marijin kip na Slovenskem. FOTO: Jožef Pavlič

Malteški vitezi prihajajo v Velesovo na duhovne vaje, ker čutijo, da je to res »Marijina dolina«, blagoslovljen kraj, v katerem je velesovska Marija romarjem stoletja delila mnoge milosti. Podobno Marija iz Filerma malteškim vitezom, ko jih je »spremljala« v dobrem in hudem. Tokrat sta se v človeških upodobitvah srečali dve Mariji, čeprav dobro vemo, da je Mati Božja ena sama in edina. Obe z izjemno zgodovino. Slovenska (delo slikarke Maše Bersan Mašuk ter zlatarja in srebrokovača Christopha Steidla Porente) z razmeroma kratko, izvirna pa zelo dolgo, saj naj bi jo po izročilu naslikal sam evangelist Luka.

Lepe jaslice v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja. FOTO: Jožef Pavlič

Slovenska ikona ni prišla v Velesovo, ker bi to župnijo kot mnoge prizadele poplave, trpi pa, kot druge slovenske župnije, zaradi vsega, kar se zgrinja na Cerkev v Sloveniji in slovenskega vernika, ki tudi danes, ne le nekoč, potrebuje Marijino varstvo in pomoč. Za to so se na povabilo domačega župnika Slavka Kalana že med mašo, posebej pa po njej, velesovski župljani priporočili ne le »svoji« velesovski Mariji, marveč tudi »filermski«. Med njimi družine z otroki. Da bi bili kos »demonskim silam« in ne bi nasedali tistim, ki se tudi »v našem okolju razglašajo za edine rešitelje«. Hodili po Božjih poteh in ne skušnjavčevih, se za to zavestno odločili: Pojdi od mene, satan! To so pri maši naredili s posebno priprošnjo Mariji.

Ikono Marije iz Filerma so po maši počastili tudi otroci. FOTO: Jožef Pavlič

Da je Adergas (Velesovo) kraj milosti in duhovne prenove, potrjujejo številni romarji in romarske skupine, ki ga obiskujejo, pa tudi udeleženci duhovnih vaj. Tokrat so bili na njih birmanci iz Radovljice.

Na duhovni pripravi za prejem zakramenta sv. birme so bili tokrat mladi iz Radovljice. FOTO: Jožef Pavlič

Zasluge za to ima tudi prijazni in gostoljubni župnik Slavko, ki ima posebno karizmo odprtosti do vsakega človeka, dobre besede zanj in zavzetosti za njegov človeški in duhovni napredek. Ostalo delijo Bog in Božja Mati ter narava, ki vabi na sprehode na Štefanjo goro in drugam. Tudi to nedeljo je oddiha željne posameznike in družine.

Prihodnjo nedeljo, 4. februarja, bo ikona Marije iz Filerma obiskala sosednjo župnijo Cerklje na Gorenjskem, naslednjo nedeljo, 11. februarja, pa nekdanjo najpomembnejšo malteško viteško župnijo na Slovenskem, Komendo. Na sam svetovni dan bolnikov, katerim se posebej posvečajo člani MPS.

Nalaganje
Nazaj na vrh