Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje gasilcev na Sveti Gori

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 13. 05. 2019 / 12:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2019 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje gasilcev na Sveti Gori

V soboto, 11. maja, so gasilci s Primorske obiskali Kraljico Svetogorsko na Sveti Gori.

Škof Jurij Bizjak je blagoslovil vozila in opremo.

V soboto, 11. maja, so gasilci s Primorske obiskali Kraljico Svetogorsko na Sveti Gori.

Gasilci in gasilke so letos že dvanajstič prišli na Sveto Goro, da bi se zahvalili svojemu zavetniku sv. Florjanu. Poveljnik gasilske zveze iz Ajdovščine Kristjan Polanc je v pozdravnem nagovoru dejal, da so jih zvonovi Svetogorske bazilike spet privabili v mogočno svetišče na Sveti Gori, kjer so predniki pred več kot 300 leti kronali podobo Svetogorske Matere Božje in kjer se je pred več kot 500 leti prikazala Marija mladi pastirici Urški.


Srečanje je organiziral poveljnik gasilske zveze iz Ajdovščine Kristjan Polanc.

Počastitev svojega vzornika in priprošnjika sv. Florjana

Spomnil je, da se je misel, da bi se tudi gasilci Severnoprimorske regije ob godu svojega zavetnika sv. Florijana srečali in skupaj praznovali ter počastili svojega vzornika in priprošnjika, porodila pred enajstimi leti v prostovoljnem gasilskem društvu Col skupaj z Milanom Pregljem, ki je tudi aktivni član tega društva.


Viktor Kavčič je predstavil svojo knjigo Zgodba o sv. Florjanu.

»Za kraj srečanja se je kot najprimernejša ponujala Sveta Gora, ki se vzpenja v središču naše prelepe severnoprimorske pokrajine in od koder se že stoletja razliva božji blagoslov in usmiljenje na vse, ki tu živimo. Odločitev je zato bila lahka in danes lahko ugotavljamo tudi pravilna, saj nas je tu vsako leto več.« Pridružujejo se jim tudi gasilci od drugod. Zdaj že peto leto ta enkraten dogodek organizira Gasilska zveza Ajdovščina, letos so se jim pridružili tudi kolegi iz gasilske zveze goriške.

Zahvala Viktorju Kavčiču, da sv. Florijan spet postal zavetnik gasilcev

Dejal je, da jim je v veliko čast in veselje, da ta srečanja s svojo prisotnostjo počastijo tudi škofa Jurij Bizjak in Metod Pirih. Prav tako zvesti gasilski prijatelj, gasilec, duhovnik in vojaški kaplan Milan Pregelj. Srečanja so se udeležili tudi predsednika gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in kolegi gasilci iz Avstrijskega Beljaka.


Predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik

Kristjan Polanc je dejal, da je osnovni namen srečanja, da se v mašni daritvi ponovno priporočijo in počastijo svojega zavetnika in vzornika sv. Florijana, ki je 4. maja praznoval svoj god. »Vemo da je bil sv. Florijan mučenec in prvi najuglednejši ter najstarejši krščanski svetnik v srednji Evropi, ki se ni hotel prodati in s svojo vero vztrajal do konca svojega življenja.« Spomnil je na knjigo Zgodba o Sv. Florijanu, ki jo je napisal častni poveljnik GZ Tolmin in nagrajenec Matevža Haceta Viktor Kavčič. V njej je lepo opisal svetnikovo življenje ter običaji in čaščenje njegovega lika. Hvaležni so mu, da je z znanjem, zagnanostjo in vztrajnostjo dosegel to, da je danes sv. Florijan uradno postal zavetnik gasilcev.



Naj Kraljica svetogorska s svojo materinsko roko varuje slehernega gasilca

Srečanje je namenjeno tudi temu, da se »še posebej s hvaležnostjo spomnimo in molimo tudi za vse naše preminule gasilce, ki so se tudi radi udeleževali gasilskih maš na Sveti Gori in so že odšli k dobremu Bogu po večno plačilo. Posebno pa se priporočimo svojemu zavetniku, da nam bo stal ob strani, ko bo potreben pogum, vztrajnost in vera v pravega Boga. Vse ljudi, naše vasi, sosede in domovino Slovenijo naj dobri Bog po priprošnji sv. Florijana še naprej varuje in obvaruje večnega in časnega ognja. Marija, naša nebeška Mati, Kraljica svetogorska pa naj s svojo materinsko roko varuje slehernega gasilca pri gašenju, reševanju in izvrševanju nalog, ko hiti v pomoč bližnjemu.«



Mašo je daroval škof Jurij Bizjak, ki se je zahvalil za njihovo nesebično poslanstvo, po maši pa je blagoslovil vozila in opremo. Gasilce sta nagovorila tudi avtor knjige Zgodba o sv. Florjanu Viktor Kavčič iz Tolmina in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh