Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje koledniških skupin v vseh slovenskih (nad)škofijah [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 01. 2024 / 13:45
Oznake: Božič, Maša, Mladi
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.01.2024 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje koledniških skupin v vseh slovenskih (nad)škofijah [FOTO]
Srečanje kolednikov mariborske nadškofije je potekalo na Ptujski Gori. FOTO: Marija Prikeržnik

Srečanje koledniških skupin v vseh slovenskih (nad)škofijah [FOTO]

Koledniške skupine iz vse Slovenije so se na današnjo sončno soboto zbrale v posameznih škofijah, da bi si podelile svoje izkušnje, potem ko so v minulih tednih oznanjale rojstvo Odrešenika po slovenskih domovih.

Koledniki so v okviru Trikraljevske akcije, ki že več kot tri desetletja poteka pod okriljem Misijonskega središča Slovenije, tradicionalno zbirali sredstva, ki so namenjena slovenskim misijonarjem po svetu za uresničitev njihovih projektov. S srečanji po posameznih (nad)škofijah so se jih zahvalili za njihovo plemenito poslanstvo. Poglejmo si nekaj fotoutrnikov z današnjega druženja na različnih koncih Slovenije.

LJUBLJANA

Srečanje kolednikov ljubljanske nadškofije je bilo v avli OŠ Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Ob 10. uri je bila v zavodski cerkvi maša. Dogajanje se je nato preselilo nazaj v avlo šole, kjer je bilo srečanje z misijonarjem Tonetom Kerinom, zatem pa še kratka predstavitev koledniških skupin iz naslednjih župnij: Velesovo, Cerklje, Primskovo, Ivančna Gorica, Breznica, Višnja Gora, Ovsiše + Kamna Gorica, Šentvid, Struge in Stara Gorica. Po malici pa je za takšne in drugačne vragolije poskrbel čarovnik Andrej Zeme, ki je nastopil dobrodelno.

FOTO: Tomaž Vreček

PTUJSKA GORA

Vsi koledniki mariborske nadškofije so se zbrali na Ptujski Gori v romarski cerkvi sv. Marije – Zavetnice s plaščem. Ob 10. uri je tam somaševal tamkajšnji nadškof Alojzij Cvikl. Po maši je bila v romarskem domu predstavitev skupin, zatem srečanje z misijonarko s. Andrejo Godnič.

FOTO: Marija Prikeržnik

CELJE

Koledniki celjske škofije so se ob 9. uri zbrali v Don Boskovem centru Celje. Ob 09.30 je bila na sporedu glasbena delavnica kot priprava na sveto mašo. Po maši je sledilo srečanje z misijonarjema, s. Polono Švigelj in Oskarjem Kimangoujem, nato pa še družabno dogajanje.

FOTO: Klara Jeraj, Tomaž Knez, Lea Kočar

BELTINCI

Vsi koledniki soboške škofije so se v soboto dopoldne zbrali v Beltincih, kjer je bila ob 10. uri maša, ki jo je daroval tamkajšnji škof dr. Peter Štumpf. Po maši se se koledniške skupine predstavile druga drugi, nagovoril pa jih je tudi eden od slovenskih misijonarjev. Otroci so se nato še skupaj poveselili in se okrepčali.

FOTO: Urška Kelenc

VIPAVA

Živahno in mladostno razigrano je bilo tudi v dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava, kjer so se družili koledniki koprske škofije. Mašo ob 10. uri je vodil dolgoletni misijonar v več afriških državah Danilo Lisjak, ki je s koledniki po maši tudi delil svojo misijonsko izkušnjo. Ob njem sta bila še misijonarja Ivan Bajec in Janko Kosmač. Sledil je družabni del z različnimi igrami.

FOTO: EVITA ULE

NOVO MESTO

V novomeški škofiji so se koledniki najprej zbrali pri maši ob 10. uri v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Šmihelu, sledili sta predstavitev koledniških skupin in koledovanja po posameznih župnijah, nato pa sta v dvorani Baragovega zavoda pričevala laiška misijonarja Katja in Matevž Strajnarja, ki sta delovala na Madagaskarju. Ob zaključku je bila pogostitev s pico.

FOTO: Natalija Vakselj

Nalaganje
Nazaj na vrh