Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje ljubljanskih dijakov in taboriščnic

Objava: 09. 01. 2015 / 10:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje ljubljanskih dijakov in taboriščnic

S preživelimi taboriščnicami iz Auschwitza se je med sredino splošno avdienco srečal tudi papež Frančišek.

Dijakinje in dijaki z Gimnazije Vič v Ljubljani naj bi se danes srečali s taboriščnicami iz koncentracijskih taborišč Ravensbrück in Auschwitz. Po navedbah STA srečanje pripravlja predsednik republike Borut Pahor. Pogovor, odprt za javnost, sodi v okvir prireditev, ki jih bo letos zaznamovala 70-letnica konca druge svetovne vojne.



Interniranke v koncentracijskih taboriščih bodo na srečanju v spomin in opomin prihajajočim generacijam prenesle mladim svoje izkušnje in spomine na tragične dogodke, so zapisali v uradu predsednika republike: »V današnjem času, ko mlajše generacije razumejo mir kot nekaj samoumevnega in vnaprej danega, nas osebne zgodovinske izkušnje najmočneje opominjajo, da si je treba za mir, strpnost in solidarnost nenehno prizadevati.«

Na srečanju bodo predstavili tudi nekaj predmetov iz nemških koncentracijskih taborišč iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

V letošnjem letu bo minilo 70 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, predsednik Republike Slovenije pa se bo skupaj z delegacijo konec januarja udeležil svetovne obeležitve tega dogodka na Poljskem, so še navedli v uradu predsednika.

S preživelimi taboriščnicami iz Auschwitza se je minulo sredo ob koncu splošne avdience v Vatikanu srečal tudi papež Frančišek. Avdience se je udeležila delegacija šestih taboriščnic iz Nemčije, Francije, Češke republike in s Poljske, sveti oče pa se jim je zahvalil za njihovo pričevanje v šolah in drugih ustanovah.

Vir: STA / Kathpress / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh