Zapri
Iskanje

Srečanje med Peterletom in kardinalom Sodanom ob 20. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem

Objava: 14. 11. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Srečanje med Peterletom in kardinalom Sodanom ob 20. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem

Lojze Peterle je bil predsednik prve demokratično izvoljenje slovenske vlade, kardinal Sodano pa je takrat opravljal službo vatikanskega državnega tajnika.
Na Papeški cerkveni akademiji v Rimu sta se minuli ponedeljek srečala kardinal Angelo Sodano in evropski poslanec Lojze Peterle. Dogodek je priredilo Veleposlaništvo RS pri Svetem sedežu ob 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem. Lojze Peterle je bil namreč predsednik prve demokratično izvoljenje slovenske vlade, kardinal Sodano pa je takrat opravljal službo vatikanskega državnega tajnika.


Kot poroča Radio Vatikan, je Lojze Peterle v svojem govoru spomnil na dogodke, ki so spremljali osamosvajanje Slovenije: od plebiscita, na katerem se je skoraj 90 % državljanov izreklo za samostojno Slovenijo, in prvih demokratičnih volitev v Sloveniji leta 1991, na katerih je zmagal Demos, do razglasitve samostojne Slovenije 25. junija 1991 in deset dni trajajoče vojne za obrambo Slovenije. »Avgusta istega leta,« je dejal Peterle, »sem se imel čast srečati se s papežem Janezom Pavlom II. v zasebni avdienci v Castelgandolfu. Papež, ki je bistveno prispeval k padcu komunizma in železne zavese, je dobro razumel naše cilje in naš položaj, že zaradi komunikacije s takratnim ljubljanskim nadškofom in predsednikom Slovenske škofovske konference dr. Alojzijem Šuštarjem, ki je v njenem imenu podprl pravico Slovencev do samoodločbe, se večkrat javno zavzel za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic in pozdravil razglasitev samostojne Slovenije. Iskreno sem se zahvalil svetemu očetu za vse njegove izraze solidarnosti ob vojaški agresiji na Slovenijo in ga prosil za podporo pri mednarodnem priznavanju Slovenije. Sveti oče nas je razumel. Obljubil je pomoč in se na koncu osebno zavzel za priznanje. Ob tej priložnosti bi rad dodal, da smo Slovenci doživeli posebne vrste priznanje že takrat, ko nas je novo izvoljeni papež prvič nagovoril v slovenščini. Tako nas po mojem mnenju ni še nihče ogrel.«

Peterle je spomnil, da je Sveti sedež uradno priznal Slovenijo 13. januarja 1992, dva dni pred priznanjem s strani Evropske skupnosti. To priznanje je Peterle označil kot »enega ključnih političnih dejanj, ki so pomagala Sloveniji zaživeti z dostojanstvom lastne države«. »Želim si, da bi se sodelovanje med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo vedno hranilo iz istega vrednostnega substrata in duha naklonjenih dejanj, ki nas je povezal v času zahtevne preizkušnje in pripomogel k uresničitvi stoletnih sanj slovenskega naroda - postavitvi samostojne in demokratične države. Ko me v Bruslju sprašujejo, kako se Slovenci počutimo danes, imam zelo kratek odgovor. Moj odgovor je: bolje,« je zatrdil Peterle.

Dotaknil se je tudi današnje krize, rekoč da smo se v njej znašli tudi zato, ker »nismo spoštovali lastnih vredot, načel in pravil igre«: »Premagali bomo krizo, ko bomo zopet postavili spoštovanje človekovega dostojanstva na prvo mesto in ko se bomo dogovorili, kaj in kako hočemo delati skupaj. Zato ni dovolj interes, niti samo ekonomija, potrebno je redefinirati skupno vrednostno izhodišče. Samo tako lahko volja po skupni prihodnosti zagotavlja trajno dodano vrednost.«

Kardinal Angelo Sodano je politične dogodke pred dvajsetimi leti postavil v širši družbeno-politični okvir takratne Evrope, ki se je soočala s posledicami padca Berlinskega zidu leta 1989 in obračala novo stran evropske zgodovine. V obdobju med leti 1989 in 1992 je Sveti sedež vzpostavil diplomatske odnose z osemindvajsetimi novimi državami, ki so nastale na ozemlju srednjevzhodne Evrope in Balkana, med njimi tudi s Slovenijo. Kardinal je spomnil, da je bila Cerkev navzoča na slovenskih tleh od samih začetkov krščanstva: prve krščanske skupnosti so namreč nastale že v drugem stoletju. Pot slovenskega naroda se je vedno odvijala v povezanosti z apostolskim sedežem. Komunistični režim v Jugoslaviji je hotel pretrgati te vezi, ki niso bile le verske narave, ampak tudi kulturne in civilne, je zatrdil kardinal Sodano. Ta politični sistem ni povzročal težav samo za življenje Cerkve, ampak je v resnici nameraval zanikati zgodovino same Slovenije, dežele, ki je skozi stoletja razvila svojo identiteto v tesni povezanosti s Petrovim sedežem, je zatrdil Sodano in dodal, da pa se svoboda naroda ne more zadušiti, kar se je kasneje izkazalo z rezultati plebiscita in rojstvom sedanje republike.

Med udeleženci srečanja je bil tudi kardinal Franc Rode, nekdanji prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja. Za Radio Vatikan je izpostavil pomembno vlogo kardinala Sodana pri priznanju Republike Slovenije s strani Svetega sedeža, spomnil pa je tudi na papeža Janeza Pavla II., ki je slovenskemu narodu vedno izkazoval svojo podporo in bližino.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Drugi priročniki
1,50€ Poglej izdelek: Življenjske težave
Nalaganje
Nazaj na vrh