Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje predstavnikov evropskih Cerkva s poljskim predsedstvom Evropskega sveta

Objava: 03. 08. 2011 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Srečanje predstavnikov evropskih Cerkva s poljskim predsedstvom Evropskega sveta

Na dnevnem redu razprava o spravi, demografskih spremembah in lakoti v Afriki.

Kot del rednih srečanj med Cerkvami in trenutnim predsedništvom Evropskega sveta je ob koncu julija poljski minister za zunanje zadeve Radosław Sikorski v Varšavi sprejel delegacijo poljskih predstavnikov in predstavnikov evropskih Cerkva. Udeleženci srečanja so si izmenjali poglede o različnih vprašanjih, povezanih s poljskim predsedovanjem Svetu Evropske zveze.

Vzhodno partnerstvo je ena izmed temeljnih prednosti poljskega predsedovanja Evropskemu svetu, saj si Poljska prizadeva za poglobitev evropskega sodelovanja z državami partnericami na vzhodni meji s krepitvijo političnega približevanja in gospodarske integracije. S tega vidika so cerkveni predstavniki poudarili, da bi morala biti sprava med ljudmi na tem področju sestavni del omenjenega partnerstva. Poljska katoliška škofovska konferenca trenutno pripravlja deklaracijo o spravi s pravoslavno Cerkvijo v Rusiji. Na podlagi svojih izkušenj in pobud na tem področju so cerkveni predstavniki ponudili svojo pomoč pri sodelovanju v tem spravnem procesu. Poljsko predsedništvo je posledično predlagalo, da bi lahko cerkveni predstavniki sodelovali kot opazovalci pri naslednjem vrhovnem srečanju vzhodnega partnerstva, ki ga septembra prirejajo v poljski prestolnici.

Cerkveni predstavniki so izrazili svojo skrb glede neprekinjenega preganjanja verskih manjšin po svetu. Poljski minister za zunanje zadeve se je strinjal s stališčem, da bi moralo biti spoštovanje verske svobode prednostna naloga Evropske službe za zunanje delovanje in da se ta prednostna naloga ne bi smela odražati zgolj na strukturni ravni, pač pa tudi v spremembi mišljenja znotraj diplomatskih služb Evropske zveze.

Glede izziva demografskih sprememb in ‘staranja’ Evrope bo poljsko predsedništvo nadaljevalo prizadevanja madžarskega predsedništva v boljšem usklajevanju evropske družinske politike in v izmenjavi uspešnih praks.

V okviru socialnih pravic je beseda med sogovorniki tekla tudi o dela prosti nedelji. Cerkve, sindikati in civilnodružbene organizacije so nedavno ustanovili Evropsko zvezo za nedeljo (European Sunday Alliance), ki si prizadeva za zaščito skupnega dne počitka kot temeljnega elementa za zdravje delavcev, uravnoteženost družinskega življenja in družbene povezanosti v Evropi. V luči Evropskega leta prostovoljstva je poljsko predsedništvo pokazalo zanimanje in izkzalo podporo tej pobudi.

Ob koncu so z namenom, da bi pomagali žrtvam lakote na Afriškem rogu, predstavniki poljskih Cerkva predstavili projekt dneva solidarnosti na Poljskem, ki ga prirejajo skupaj s poljsko Karitas. Predlagali so, da bi dan solidarnosti lahko potekal v širšem evropskem okviru. Poljsko predsedništvo je izrazilo svojo pripravljenost za podporo tovrstni pobudi.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh