Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje v Firencah: kardinal Bassetti o »krhkih demokracijah«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 02. 2022 / 16:14
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 19:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje v Firencah: kardinal Bassetti o »krhkih demokracijah«
Konferenca sredozemskega območja s predstavniki okoli 20 držav v Firencah zaseda do nedelje, 27. februarja. FOTO: Wikipedia

Srečanje v Firencah: kardinal Bassetti o »krhkih demokracijah«

Predsednik italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je v včerajšnjem nagovoru ob odprtju srečanja škofov in županov sredozemskega območja v Firencah izrazil obžalovanje nad današnjimi »zelo krhkimi demokracijami«.

Nekatere so zašle v krizo, socialna neenakost in migracijski tokovi so se povečali, v prehodnih in ciljnih državah pa z nezadržno hitrostjo narašča marginalizacija, je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal 79-letni italijanski kardinal. Najvišjo ceno za to na dramatičen način plačuje nezaščiteno prebivalstvo.

Pogubni vojni vetrovi, ki pihajo iz Ukrajine, so pokazali, da politični voditelji kljub dobri volji niso imeli moči, da bi premagali mehanizme razmerij moči.

Preprosti ljudje »vse prepogosto postanejo talci vojn in napetosti, za katere se zdi, da nimajo izhoda,« je nadaljeval Bassetti. »Pogubni vojni vetrovi, ki pihajo iz Ukrajine«, so pokazali, da politični voditelji kljub dobri volji niso imeli moči, da bi premagali mehanizme razmerij moči.

Nadškof Perugie je spomnil na moralno dolžnost krščanskih skupnosti, da »z vero in pogumom spodbujajo in podpirajo nova mednarodna ravnotežja, ki temeljijo predvsem na zaščiti in vrednotenju človeške osebe ter na učinkoviti in konkretni solidarnosti«.

Po srečanju skupna izjava predstavnikov Cerkve in politike

Konferenca sredozemskega območja s predstavniki okoli 20 držav v Firencah zaseda do nedelje, 27. februarja. Vzporedno se srečujejo škofje in župani omenjenega področja, po večdnevnih ločenih razpravah pa naj bi se predstavniki Cerkve in politike posvetovali še skupaj in podpisali skupno izjavo. Srečanja se udeležujeta tudi italijanski premier Mario Draghi in predsednik Sergio Mattarella.

Ob sklepu srečanja v nedeljo v Firencah pričakujejo tudi papeža Frančiška.

Ob sklepu srečanja v nedeljo v Firencah pričakujejo tudi papeža Frančiška. Sveti oče se bo tam osebno sestal z nekaterimi udeleženci konference, med njimi z županoma Aten in Carigrada, z begunsko družino in italijanskim predsednikom Mattarello, nato pa bo obhajal slovesno bogoslužje in zmolil opoldanski angelus.

S cerkvene strani poleg kardinala Bassettija na srečanju sodeluje tudi predsednik Španske škofovske konference kardinal Juan Jose Omella in številni drugi predsedniki škofovskih konferenc s sredozemskega območja. V Firence sta pripotovala tudi predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE) kardinal Jean-Claude Hollerich in predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) Gintaras Linas Grusas.

V imenu Slovenske škofovske konference se dogodka udeležujeta mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Na seznamu udeležencev so še patriarh Kaldejsko-katoliške cerkve kardinal Louis Raphael Sako, maronitski patriarh kardinal Behara Rai, latinski patriarh Jeruzalema, nadškof Pierbattista Pizzaballa, patriarh Armensko-katoliške cerkve, Raphael Bedros XXI., ter drugi visoki cerkveni in vatikanski predstavniki.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se dogodka udeležujejo mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, kot predstavniki laikov pa zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije.

Škofje v Firencah: »Naj se zaustavi norost vojne!«

Škofje sredozemskih držav, zbrani na srečanju v Firencah, so v skupni izjavi izrekli tudi zaskrbljenost in bolečino zaradi dramatičnih dogodkov v Ukrajini ter znova izrazili svojo bližino krščanskim skupnostim v tej državi.

Škofje so sprejeli povabilo papeža Frančiška k dnevu posta in molitve za mir na pepelnično sredo, 2. marca, ter apelirali na vest tistih, ki imajo politične odgovornosti za to, da bi orožje utihnilo: »Vsak spopad prinaša smrt in uničenje, povzroča trpljenje prebivalcev in ogroža sožitje med narodi. Naj se zaustavi norost vojne!« Sredozemski škofje dobro poznajo to stisko in zato svet enoglasno pozivajo k miru.

Nalaganje
Nazaj na vrh