Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečanje v Firencah: Sredozemlje kot meja miru

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 02. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2022 / 20:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečanje v Firencah: Sredozemlje kot meja miru
Papeža Frančiška v Firencah pričakujejo v nedeljo, 27. februarja. FOTO: Vatican Media

Srečanje v Firencah: Sredozemlje kot meja miru

V Firencah se danes začenja srečanje škofov in županov sredozemskega območja, ki se jim bo v nedeljo pridružil tudi papež Frančišek. Po besedah kardinala Bassettija je »srečanje med škofi in župani previdnostni trenutek, ki presega Firence in Sredozemlje«.

Mednarodno srečanje škofov in županov v Firencah prirejajo med 23. in 27. februarjem pod naslovom Sredozemlje kot meja miru (Mediterraneo frontiera di pace). Kot spominjajo pri Radiu Vatikan, da organizira Italijanska škofovska konferenca, udeležuje pa se ga bo približno 60 škofov in 60 županov mest iz dvajsetih držav, ki ležijo ob Sredozemskem morju. Sklepno bogoslužje bo v nedeljo obhajal papež Frančišek.

V imenu SŠK se dogodka udeležujeta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se dogodka udeležujejo mariborski nadškof metropolit in podpredsednik SŠK Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, kot predstavniki laikov pa zakonca Ana in Dejan Glavač ter Suzana Tokić iz koprske škofije.

Osnovni namen srečanja v Firencah je vzpostaviti dialog med glavnimi mesti, ki se nahajajo na sredozemskem območju, ter spodbujati in vlagati v različne pobude, ki podpirajo sodelovanje in mir. Sredozemlje, križišče med zahodnimi in vzhodnimi civilizacijami, med severom in jugom sveta, lahko znova postane kulturni most, kot je to bilo v prejšnjih pomembnih zgodovinskih obdobjih.

Podpredsednik Italijanske škofovske konference, Antonino Raspanti, je izjavil, da bo tema mest in življenja v mestih povezana s temeljnimi vprašanji, ki se nanašajo na »ljudi v stiski in na skrb zanje, soobstoj pluralnosti verstev in kultur, potrebo po medsebojnem priznanju, sodelovanju med različnimi stvarnostmi v mestih«. V ospredju bodo tudi »okoljske razmere in neravnovesja, ki so vzrok migracij in povzročajo hudo rano, kar so smrtne žrtve, spopadi in nasilje«. Škofje bodo prav tako pristopili k vprašanju, »kakšne pravice in dolžnosti imajo krščanske skupnosti v mestih, da bi prispevale k skupnemu dobremu in miru«.

Škofje bodo razpravljali tudi o vprašanju, »kakšne pravice in dolžnosti imajo krščanske skupnosti v mestih, da bi prispevale k skupnemu dobremu in miru«.

Srečanje Sredozemlje kot meja miru v Firencah je nadaljevanje prvega tovrstnega dogodka leta 2020 v italijanskem Bariju. Letos je v ospredju tudi spomin na firenškega župana Gioria La Piro, ki je pred skoraj sto leti v Firencah že gostil t. i. Sredozemske pogovore.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je izrazil hvaležnost za nadaljevanje razprav iz Barija z namenom, da »bi bilo Sredozemlje, ki je veliko Tiberijsko jezero abrahamske družine, zares znamenje miru, še posebej v tako dramatičnih razmerah, kot jih doživljamo zdaj«. Omenil je Ukrajino, ki s Sredozemljem sicer ni neposredno povezana, ampak prek Črnega morja, ter spomnil na La Piro, ki je govoril, da »je Sredozemlje vse do Urala, saj to morje obsega tri celine in več kot dvajset narodov«.

»Sredozemlje je resnično velika meja miru, ki mora znova združiti vso Abrahamovo družino,« je izjavil kardinal Bassetti. »Smo v trenutku globoke krize, tudi zaradi dogajanja v Ukrajini. Z vidika Božje previdnosti je to naše delovanje za mir še toliko bolj potrebno.« Izpostavil je, da srečanje povezuje škofe in župane: škofje bodo spregovorili o posledicah oznanjevanja evangelija, župani pa bodo predstavili konkretne razmere narodov, ki jih zastopajo. »Verjamem,« je še dejal kardinal, »da je soočenje med škofi in župani, ki ga bo povzel papež, previdnostni trenutek, ki presega Firence in Sredozemlje.«

Med udeleženci srečanja, ki je predvideno na več prizoriščih, bo tudi italijanski premier Mario Draghi, ki bo zbrane nagovoril že danes.

Med mnogimi pomembnimi udeleženci srečanja, ki je predvideno na več prizoriščih, bo italijanski premier Mario Draghi, ki bo zbrane nagovoril že danes. V petek bodo udeležence nagovorili: Romano Prodi, nekdanji predsednik Evropske komisije, Antonio Vitorino, glavni direktor Mednarodne organizacije za migracije, Filippo Grandi, visoki komisar Združenih narodov za begunce, Zsuzsanna Jakab, namestnica glavnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije, in drugi.

V soboto bodo škofje in župani podpisali Firenško izjavo, katere osrednja tema bo dialog med kulturami ob Sredozemskem morju. Papeža Frančiška v Firencah pričakujejo v nedeljo, 27. februarja. Najprej se bo sestal s škofi in župani, na programu pa je tudi srečanje z družinami prebežnikov in beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Ob koncu bo daroval sveto mašo v firenški baziliki Svetega križa, ki se je bo udeležil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.

V pričakovanju srečanja je firenški župan Dario Nardella dejal: »Če danes pogledamo Sredozemlje, vojne, gospodarske krize, podnebne spremembe, smrtne žrtve, do katerih je prišlo med poskusi prihoda v Evropo, ne moremo ne govoriti o spes contra spem (upanje proti upanju). Od Evrope moramo zahtevati, da je bolj navzoča, močna in pozorna, kot je bila doslej.«

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh