Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečen konec: Rešili poškodovanega jamarja pri Jelen brdu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 02. 2024 / 14:00
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečen konec: Rešili poškodovanega jamarja pri Jelen brdu
FOTO: FB Jamarska reševalna služba

Srečen konec: Rešili poškodovanega jamarja pri Jelen brdu

Jamarski reševalci so iz jame pri Jelen brdu na Kočevskem uspeli rešiti poškodovanega jamarja. Kot je povedal vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek, je reševanje potekalo več kot odlično.

Poškodovanec, ki ima poškodovana rebra in desno roko, je v spremstvu reševalcev sam prišel peš po strmem bregu od vhoda v jamo, je za STA povedal Zakrajšek.

 

Poškodovanega minila jutranja slabost

Zakrajšek je dodal, da je ponesrečenca dopoldne minila jutranja slabost, zaradi katere so ga reševalci nameravali iz jame izvleči z nosili, posledično pa bi morali z minsko-eksplozivnimi sredstvi širiti ožine jame. Tako so ga lahko iz jame potegnili napetega na jamarski plezalni pas, kar je bistveno skrajšalo čas reševanja, morda za dan in pol ali dva.

Pomagalo 50 reševalcev

Od srede do danes zjutraj je v reševanju sodelovalo 37 reševalcev, zjutraj pa so se jim pridružile še tri ekipe, tako da je bilo reševalcev 50, je pojasnil Zakrajšek. Po besedah vodje mednarodne enote jamarske reševalne službe Maksa Merele, ki je bil ves čas ob poškodovanem, sta kmalu po nesreči v sredo popoldne na kraj prišla oskrbovalna ekipa in zdravnik. Reševalne akcija je bila, kot je ocenil Merela, tehnično zahtevna, predvsem z vidika, da vse do zadnjega niso vedeli, ali bodo jamarja lahko ven potegnili s pomočjo plezalnega pasu ali ga bodo morali izvleči v nosilih.

Padel na globini okrog 120 metrov

Jamar je v sredo popoldne padel v jami na globini okrog 120 metrov. Reševanje ponesrečenega je steklo že sinoči. Uspeli so ga dvigniti za tretjino poti, zjutraj pa ga je obšla slabost, zato je zdravnik odločil, da naj se počaka in se ga preostanek poti prinese na nosilih, je še poročala STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh