Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SŠK pred božičnimi prazniki vabi in spodbuja

Objava: 22. 12. 2021 / 12:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
SŠK pred božičnimi prazniki vabi in spodbuja
SŠK duhovnike, redovnice, redovnike in vernike vabi k spoštovanju ukrepov in upoštevanju priporočil stroke in NIJZ. FOTO: Tatjana Splichal

SŠK pred božičnimi prazniki vabi in spodbuja

Pred božičnimi prazniki, ko je pričakovati povečan obisk verskih obredov po slovenskih župnijah, je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) v posebnem zapisu povabila duhovnike, redovnice, redovnike in vernike k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 v božičnem in novoletnem času.

Slovenska škofovska konferenca v sporočilu, pod katerim je podpisan generalni tajnik dr. Tadej Strehovec, spodbuja duhovnike, redovnice, redovnike in vernike k upoštevanju priporočil zdravstvene stroke in NIJZ, obenem pa ponavlja pogoje, ki jih je treba izpolnjevati pri izvajanju prazničnih bogoslužnih obredov.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT

Tako SŠK naroča, da mora odgovorna oseba župnije, torej župnik ali župnijski upravitelj, na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT, ravno tako mora župnik ali od njega pooblaščena oseba, denimo mežnar, ministrant ali član župnijskega pastoralnega sveta, pri cerkvenih vhodnih vratih preverjati izpolnjevanje pogoja PCT.

Pod sporočilo SŠK se je podpisal generalni tajnik dr. Tadej Strehovec. FOTO: Tatjana Splichal

Pogoj PCT za vse udeležence nad 12 let

Vsi udeleženci nad 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT. Učenci in dijaki, ki opravijo samotestiranje za potrebe udeležbe v izobraževanju, za udeležbo pri sveti maši izpolnjujejo pogoj PCT. Duhovniki, mežnarji, zborovodje, organisti, voditelji molitve, ministranti morajo izpolnjevati pogoj PCT, zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim antigenskim testom (o tem morajo voditi evidenco in test izvajati na vsaj 48 ur oziroma pred začetkom opravljanja dela).

Razdalja, maske, prezračevanje, razkuževanje

Zagotavljati je treba kar najmanjši stik med udeleženci, razdalja med njimi mora biti – razen med osebami iz skupnega gospodinjstva – v cerkvah in na prostem vsaj 1,5 metra. Obvezna je uporaba kirurške ali FFP2-maske, redno prezračevanje/ventiliranje prostorov, v katerih se izvajajo verski obredi, in razkuževanje rok ob vstopu v cerkev in izstopu iz nje.

Okrepljena molitev za zdravje

Kot je ob koncu še zapisal dr. Strehovec, so vsi verniki ponovno povabljeni k okrepljeni molitvi za zdravje, za bolnike in zdravstvene delavce v času epidemije. SŠK tudi spodbuja vse duhovnike in vernike k čim prejšnjemu cepljenju in s tem zaščiti svojega zdravja in zdravja bližnjih. Krajevni škofje bodo lahko duhovnikom in vernikom posredovali še dodatna navodila.

Nalaganje
Nazaj na vrh