Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stališča papeža Benedikta XVI. v zvezi z epidemijo aidsa

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 24. 03. 2009 / 10:58
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stališča papeža Benedikta XVI. v zvezi z epidemijo aidsa

V svetovni javnosti je v zadnjih dneh odmevala novica o obisku papeža Benedikta XVI. v Afriki. Ob tem so se vnemale različne razprave o načinih boja zoper smrtonosno epidemijo aidsa. Glede na številne delne in necelostne informacije, ki so jih objavljali mediji, posredujemo pojasnilo.

Papež Benedikt XVI. se pridružuje tistim raziskovalcem in mednarodnim organizacijam, ki poudarjajo, da je epidemija aidsa pogojena s tveganimi oblikami spolnega vedenja, med katerimi posebej velja omeniti predzakonske in izvenzakonske spolne odnose ter prostitucijo. Papež zato poudarja, da je edini smiselni in dolgoročni uspešen način boja zoper virus HIV sprememba tveganih oblik spolnega vedenja. To najprej pomeni pospeševanje dobre in kakovostne izobrazbe o naravi virusa HIV, kot tudi vzdržnosti pred zakonom in zvestobe enemu partnerju (v monogamni zvezi). Tovrsten pristop so uspešno uporabile že nekatere države, npr. Uganda.

Drugi pristop boja zoper epidemijo aidsa temelji na promoviranju kondomov. Papež se s tovrstnim načinom boja zoper HIV ne strinja iz dveh razlogov:

1. Uporaba kondomov ne zmanjšuje tveganih oblik spolnega vedenja, med katerimi se virus HIV najhitreje širi.

2. Uporaba kondoma ne pomeni 100-odstotne zaščite pred okužbo z virusom HIV. Razlog je v tem, da velika večina kondomov ne more preprečevati okužbe, ker je virus HIV 450-krat manjši od moške spolne celice in posledično lažje prehaja med vlakni kondoma kot spermiji. Splošno znano dejstvo je, da je na svetovni ravni kondom pri preprečevanju nosečnosti uspešen samo med 70- in 90-odstotki. Odstotek uspešnosti preprečevanja okužbe z virusom HIV je še dosti manjši.

Glede na omenjena razloga papež in cerkvene organizacije poudarjajo, da pospeševanje uporabe kondomov daje napačni in lažni občutek varnosti ter ne zmanjšuje tveganih oblik spolnega vedenja, temveč takšno vedenje lahko še pospešuje. Cerkev se zato zavzema za:

a. posredovanje celostnih informacij o različnih načinih boja zoper virus HIV;

b. izobraževanje ljudi o prenašanju virusa HIV ter pospeševanje odgovorne spolnosti znotraj zakonske zveze;

c. dostop do brezplačnega zdravljenja;

d. duhovno in človeško spremljanje obolelih za aidsom in njihovih družin.

V tem duhu delujejo številne katoliške organizacije, ki v svojih bolnišnicah, zavetiščih in ambulantah oskrbujejo 25-odstotkov vseh bolnikov okuženih z virusom HIV. Večino ustanov finančno podpirajo katoliški verniki z vsega sveta.

Besedilo je pripravil p. dr. Tadej Strehovec OFM, ki je na voljo tudi za dodatna pojasnila.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh