Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stanko Baluh razrešen z mesta direktorja vladnega urada za narodnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 06. 2023 / 06:00
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2023 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stanko Baluh razrešen z mesta direktorja vladnega urada za narodnosti
Mag. Stanko Baluh je bil z mesta direktorja vladnega urada za narodnosti razrešen z včerajšnjim dnem. FOTO: Urad Vlade RS za narodnosti

Stanko Baluh razrešen z mesta direktorja vladnega urada za narodnosti

Vlada je na sredini 52. redni seji izdala odločbo za razrešitev dosedanjega direktorja vladnega urada za narodnosti mag. Stanka Baluha z včerajšnjim zadnjim dnem maja. Za novega v. d. direktorja je z današnjim dnem, do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, do najpozneje 30. novembra letos imenovala Janeza Doltarja.

Kot je svojo potezo upravičevala vlada, je generalna sekretarka vlade skladno z določbo 5. odstavka 83. člena Zakona o javnih uslužbencih (ZJU) v zakonitem roku podala predlog za razrešitev direktorja urada za narodnosti mag. Stanka Baluha, ki jo je predlagala z 31. majem 2023. Za novega v. d. direktorja, ki lahko brez javnega natečaja postane oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje, je imenovala Janeza Doltarja.

Kaj pravi 5. odstavek 83. člena ZJU?

Peti odstavek 83. člena ZJU sicer določa, da lahko funkcionar ali za imenovanje pristojen organ v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ali sekretarja na ministrstvu, predstojnika vladne službe ali organa v sestavi ministrstva, načelnika upravne enote, direktorja občinske uprave ali tajnika občine, ne glede na razloge iz drugega odstavka 83. člena ZJU.

Na predlog generalnega sekretarja vlade

Razrešitev po tem odstavku je – ne glede na to, kdaj je funkcionar nastopil funkcijo – možna tudi v enem letu od imenovanja uradnika na položaj. Skladno z Odlokom o ustanovitvi Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti imenuje in razrešuje direktorja vlada na predlog generalnega sekretarja vlade, je še razbrati iz poročila z včerajšnje redne seje vlade.

Kdo je mag. Stanko Baluh?

Mag. Stanko Baluh, ki je študiral v ZDA in magistriral iz filozofskih znanosti v teologiji in pedagogiki, po vrnitvi v Slovenijo pa je sodeloval pri vzgojno-izobraževalnih projektih in predaval na mednarodnih konferencah in simpozijih, se je ob prelomu tisočletja zaposlil na vladnem uradu za narodnosti kot svetovalec direktorja in prevzel odgovornost za italijansko narodno skupnost, romsko skupnost in evropske zadeve.

Direktor Urada prvič postal julija 2006

Od julija 2006 do julija 2012 je bil direktor Urada, kamor ga je vlada spet imenovala marca 2015 in predlani ponovno potrdila njegov mandat, vmes pa je leta 2013 postal vodja Službe za narodnosti na notranjem ministrstvu in pozneje sekretar na Uradu. Ostal je dejaven tudi na drugih družbeno-socialnih področjih, zlasti na področjih dela z mladimi, socialno ogroženimi in najranljivejšimi skupinami v družbi.

Kdo je Janez Doltar?

Novi v. d. direktorja Janez Doltar pa se je po diplomi na kranjski Visoki šoli za organizacijske vede sprva zaposlil v občinski upravi Občine Črnomelj, pozneje pa v podjetjih Novoles, Adria Mobil in Pionir. Od leta 1997 je bil zaposlen na Mestni občini Novo mesto, najprej na področju stavbnih zemljišč in zadnja leta na področju romske problematike. Bil je tudi predsednik komisije za integracijo Romske skupnosti pri Skupnosti občin Slovenije.

Nalaganje
Nazaj na vrh