Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Stanovanje v Apostolski palači sicer ni razkošno«, papež Frančišek kljub temu ostaja v Domu sv. Marte

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 06. 2013 / 07:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Stanovanje v Apostolski palači sicer ni razkošno«, papež Frančišek kljub temu ostaja v Domu sv. Marte

Frančišek spontano odgovarjal na vprašanja italijanskih šolarjev; po navedbah ameriškega časnika 'Huffington Post' papež tudi ne želi bivati v 'drugi Apostolski palači', v papeški letni rezidenci v Castel Gandolfu.

Papežu Frančišku se prazno stanovanje v Apostolski palači, v katerem je živel Benedikt XVI., sicer ne zdi razkošno, kljub temu pa raje prebiva v Domu sv. Marte, je pojasnil neki italijanski učenki. Srečanje z 9.000 šolarji in šolarkami v Vatikanu minuli konec tedna je po svetovnih medijih povzročilo precejšen odmev, ker je bilo še bolj spontano kot dosedanje prireditve papeža z večjimi skupinami obiskovalcev.

Frančišek je pričel s pojasnilom, da je sicer pripravil daljše besedilo, vendar bi bilo precej dolgočasno, če bi ga v tistem trenutku prebral. Namesto tega je iz njega vzel nekaj osrednjih misli, nato pa je raje odgovarjal na vprašanja mladih obiskovalcev. Zapis zvočnega posnetka so objavili na blogu nemškega uredništva pri Radiu Vatikan.

Eno izmed prvih vprašanj se je glasilo: »Ime mi je Caterina De Marchis in obiskujem Inštitut Leona XIII., zanima pa me, zakaj ste – oziroma si – zavrnil papeško razkošje, denimo veliko stanovanje ali velik avtomobil, in namesto tega prebivaš v malem stanovanju v bližini ter se voziš z avtobusom skupaj s škofi? Zakaj vse to zavračaš?

Odgovor je bil takle: »Mislim, da pri tem ne gre za razkošje. Pri meni je vse stvar značaja. Živeti moram med ljudmi, če bi živel sam, morda celo malce osamljen, mi to ne bi dobro delo. Tudi nek učitelj me je vprašal, zakaj ne stanujem tam, pa sem mu odvrnil: 'Gospod profesor, zdi se mi, da iz duševnih razlogov.' Takšen je moj značaj. Saj papeško stanovanje ni tako razkošno. Toda ne morem živeti sam, ali razumeš? Poleg tega razmišljam, da je danes na svetu toliko revščine in to se mi zdi prav škandalozno. V svetu, kjer je toliko bogastva, toliko virov, da bi lahko vsi imeli dovolj hrane, je težko razumeti, zakaj toliko otrok ostaja lačnih, da toliko otrok nima možnosti za izobraževanje, da je toliko revnih, mar ni res? Revščina je danes glasen krik. Vsi moramo razmišljati o tem, kako bi lahko postali malce manj revni.«

Ameriški spletni časnik 'Huffington Post' pa je v svojem poročilu spomnil, da papež ne želi bivati niti v 'drugi Apostolski palači' v Castel Gandolfu. Na tem kraju papeži po izročilu preživljajo poletni dopust, Benedikt XVI. pa je po umiku s položaja poglavarja katoliške Cerkve v letni rezidenci bival devet tednov, dokler se ni 5. maja letos preselil v samostan Mater Eccelsiae za baziliko sv. Petra v Vatikanu.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je minuli teden sporočil, da želi papež letošnji julij in avgust preživeti v Domu sv. Marte in da nima nikakršnega namena kamor koli odpotovati na letni dopust.

Kot še pišejo na nemškem blogu Radia Vatikan, je sveti oče v enem izmed odgovorov italijanskim šolarjem navedel tudi besede sv. Ignacija Lojolskega: »Poziva nas, naj poiščemo nove oblike vzgoje, ki niso povsem običajne. To razveseli nekdanjega duhovnega oskrbnika mladih v meni. Ampak tudi brez tega besedila bi bil to enkraten dogodek. Šolarke in šolarji postavljate vprašanja, papež nanja neposredno odgovarja, brez v naprej pripravljenih vprašanj in odgovorov. Čudovito in spontano.«

Prizorišče je bilo sicer povsem klasično – 'papež na stolu sredi odra pred Kristusovim reliefom, obiskovalci pred njim kot v kakšnem gledališču -, kljub temu pa je papežu ponovno uspelo razbiti formalne okvirje: »Preprosto s svojim načinom neposredne komunikacije, neposrednega nagovora in sposobnosti, da vsako vprašanje vzame resno«, so zapisali pisci nemškega bloga.

Foto: news.va

Nalaganje
Nazaj na vrh