Zapri
Iskanje

Stari trg ob Kolpi: nove klopi v župnijski cerkvi sv. Jožefa

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 11. 2022 / 08:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2022 / 10:01
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Stari trg ob Kolpi: nove klopi v župnijski cerkvi sv. Jožefa

Stari trg ob Kolpi: nove klopi v župnijski cerkvi sv. Jožefa
Zamisel za nove klopi je dal in mizarska dela opravil domači župnik Jože Pavlakovič. FOTO: arhiv župnije Stari trg ob Kolpi
Novomeški škof dr. Andrej Saje je v nedeljo, 13. novembra, v navzočnosti dekana Antona Gnidovca, župnika Jožeta Pavlakoviča in župana Andreja Kavška blagoslovil nove klopi v župnijski cerkvi sv. Jožefa v Starem trgu ob Kolpi, na slovesnosti pa se je zbralo veliko število vernikov, tudi iz sosednjih župnij.

Nove klopi so iz več razlogov unikatne. Zamisel zanje je dal in mizarska dela opravil domači župnik Pavlakovič, ki je že 53 let mizar in 52 let samostojni mojster. Druga, glavna posebnost pa je, da je domači umetnik rezbar g. Anton Šegina na vsaki klopi ročno izdelal novo podobo iz stare zaveze in štiri evangeliste.

Za zaključek obnove opreme v župnijski cerkvi je v načrtu še izdelava petnajstih podob slovenskih mučencev in pričevalcev.

Sprednjo steno na vsaki strani krasi po osem podob iz Jezusovega življenja ter na koncu še sv. Peter in Pavel. Med postavljanjem se je izkazalo, da bi bilo treba na ženski strani dodati še eno klop, ker je bila cerkev tako opremljena že v preteklosti, ker pa si v župniji želijo zaključene simetrije, bodo še eno klop postavili tudi na moško stran.

Za zaključek je v načrtu še izdelava petnajstih podob slovenskih mučencev in pričevalcev. V župniji so izrazili upanje, da bodo imeli do velike noči zaključenih 53 + 2 izvirnih podob iz zgodovine izvoljenega ljudstva, Cerkve in novejše slovenske zgodovine. Skupaj z velikimi jaslicami, ki jih sestavlja okoli 420 figur istega mojstra, bo nova oprema svetišča v Starem trgu resnično nekaj epohalnega.

Škof Saje se rezbarju Antonu Šegini zahvaljuje za opravljeno delo. FOTO: arhiv župnije Stari trg ob Kolpi

Priznanje rezbarju

Rezbar Anton Šegina je za svoje veliko delo prejel škofijsko zahvalo, v letu, ko se je tudi »srečal z Abrahamom« in obenem obhajal 50. obletnico svojega krsta.

Vse v cerkvi nas mora usmerjati na daritveni oltar.

Še vedno smo v času sinode. Ko prihajamo v cerkev, nas podobe »od Mojzesa do lomljenja kruha« spremljajo, da lažje prepoznamo svoje mesto in prisluhnemo »znanemu neznancu«, ki nas hrabri in ponuja razlomljen kruh. Po besedah p. Marka Rupnika nas mora vse v cerkvi »usmerjati na daritveni oltar«, zato so bile nove klopi idealna priložnost za uresničitev te »pravilne usmerjenosti«. Naši domači mučenci in pričevalci pa nam kličejo, da se vsekakor izplača in je z Božjo pomočjo mogoče doseči srečno večnost ne glede na okoliščine.

Škof Saje si je ogledal tudi jaslice v Zagozdacu. FOTO: arhiv župnije Stari trg ob Kolpi

Kaj je upodobljeno na novih klopeh?

Na moški strani lahko vidimo prizore: stvarjenje Adama, Adam po grehu, Noe, Abraham-Izak-Jakob, Jožef v Egiptu, Mojzes-Samuel-David, Elija, Joahim, Marko in Matej.

Na ženski strani so upodobljeni prizori: stvarjenje vesolja, Eva, Babilon, Sara, Ruta, Estera, Judita, Makabejka s sedmimi mučenci, Ana, Luka in Janez.

Spredaj: Jožef v spanju, deček Jezus v templju, krst, skušnjave, prvi učenci, blagri, pomiritev viharja in pomnožitev kruha.

Na ženski strani: cvetna nedelja, očiščenje templja, zadnja večerja, na križu, Tomaž in Jezus, vnebohod, binkošti ter Peter in Pavel.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close