Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Staro ptujsko mestno pokopališče

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 12. 2018 / 12:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2018 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Staro ptujsko mestno pokopališče

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je ob 125-letnici delovanja izdal več publikacij, med njimi o starem ptujskem mestnem pokopališču.
Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož je ob 125-letnici delovanja izdal več publikacij, med njimi o starem ptujskem mestnem pokopališču.

Staro ptujsko mestno pokopališče je zmeraj veljalo za miren prostor z edinstveno zgodovinsko vrednostjo, obdan z zelenjem. Vsakdo, ki ga obišče, občuti spokojnost in mir.
A staro ptujsko pokopališče je veliko več. Grobove na njem imajo številne družine od blizu in daleč, svoj zadnji dom so na tem mestu našli znani in zanimivi ljudje.

Spomeniki pričajo o življenju prednikov

Spomeniki rodbin in družin so pogosto edinstveni in posebnega zgodovinskega pomena. Pričajo zgodbe prednikov, pripovedujejo o njihovem življenju, kako dolgo so živeli, s kom so bili poročeni, koliko otrok so imeli, ali se je v družinskem grobu našel prostor tudi za dobrega prijatelja.

Na pokopališču ob Volkmerjevi cesti se pogrebi ne izvajajo od leta 1978. V skoraj štirih desetletjih mirovanja je kraj izgubil svojo umirjeno podobo. Zob časa je načel spomenike in ograjo, drevesa in grmovnice so neurejeno prerasli skoraj vsak kotiček, izogniti se ni mogel niti vandalizmu.

Leta 2017 so zato na Mestni občini Ptuj pristopili k pripravi projekta ureditve starega ptujskega pokopališča, s katerim so želeli ohraniti kulturno dediščino starodavnega mesta.

Obnova pokopališča v Park spominov

Sklenili so, da je obnova mestnega pokopališča v Park spominov primeren trenutek, v katerem je treba pozornost nameniti pokopališču, nagrobnikom pa tudi prostoru kot celoti. Sodelavci Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož, Zgodovinskega arhiva na Ptuju in Mestne občine Ptuj so si razdelili naloge in na svojih strokovnih področjih začeli natančno delo.


Ptuj

Prikazali so ga v zajetni knjigi (380 strani velikega formata) »Počivajte v miru!« Nagrobniki s starega ptujskega mestnega pokopališča, ki dokazuje, kako obsežna raziskava je bila izvedena vzporedno z ureditvijo spominskega parka. Izdali so jo Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Zgodovinski arhiv na Ptuju in Mestna občina Ptuj.

Knjiga o Parku spominov priča o zgodovinskem bogastvu in nas pouči o ljudeh, ki so nekoč živeli na Ptuju. Zagotovo bo postala tudi priročnik prihodnjim raziskovalcem ptujske zgodovine.

Zgodovino Ptuja so krojili tukaj živeči ter delujoči ljudje

Najstarejše slovensko mesto Ptuj je v svoji skoraj dvajset stoletij trajajoči zgodovini doživelo kar nekaj vzponov in padcev. Bogatemu antičnemu obdobju je sledil temačen zgodnji srednji vek, mednarodno pomembno in bogato trgovsko mesto so elementarne nesreče v poznem srednjem in zgodnjem novem veku in zamujene ter neizkoriščene gospodarske priložnosti v naslednjih stoletjih dodobra obubožale, nič kaj mu niso koristila niti nacionalna nasprotja in trenja med slovensko in nemško govorečimi prebivalci od srede 19. stoletja in vse do konca druge svetovne vojne.


Staro ptujsko mestno pokopališče (foto: splet)

Mesto je še danes, v 21. stoletju, talec svoje preteklosti, v dobrem in v slabem oziru. Njegovo zgodovino so v prvi vrsti krojili tukaj živeči ter delujoči ljudje. Spomin na najbolj zaslužne in najpomembnejše med njimi ohranjajo z različnimi spominskimi ploščami, obeležji, poimenovanji ulic, kiparskimi in slikarskimi upodobitvami, kulturnimi dogodki.

Ugotoviti in ovrednotiti vse znamenite in zaslužne osebe

»Nikakor pa se ne gre otresti občutka, da si tovrstne obravnave zasluži še precej več ptujskih posameznikov, družin in rodbin, ki so iz različnih, vse prej kot objektivnih, razlogov spregledani. Mnogo iz zgodovinskega spomina izvzetih nekdanjih prebivalcev je prelilo precej več 'krvavega potu' in naredilo mnogo več koristnega kot marsikateri od danes opevanih in čaščenih posameznikov,« beremo v knjigi, ki jo podpisujejo Boris Farič, Tatjana Štefanič in Dejan Zadravec.

»Njihova pozaba ni koristna, a je v določenih primerih razumljiva in izvira v slabem poznavanju nekdanjih prebivalcev mesta, kar pa je posledica relativno pomanjkljive, fragmentarne ohranjenosti pisnih dokumentov ali spomenikov. Z njihovim nesmotrnim uničenjem sta tako šla v pozabo marsikateri zaslužni posameznik in njegov doprinos. V izogib takšni nepravičnosti je potrebno temeljito znanstveno raziskati vse obstoječe in poiskati nove oziroma še neznane vire ter seveda storiti vse za njihovo trajno ohranitev. Šele na tak način in takrat bo mogoče zanesljivo ugotoviti in ovrednotiti večino znamenitih in zaslužnih oseb iz hvalevredne ptujske zgodovine.«

Knjige s tovrstno tematiko se tiskajo že stoletja

Da so nagrobniki in nagrobni napisi s pokopališč vrhunski vir za rodoslovne, zgodovinske, umetnostnozgodovinske in še kakšne raziskave, je že dolgo znano. Knjige s tovrstno tematiko se tiskajo že stoletja, mnoge med njimi so celo conditio sine qua non raziskovanj rodbinskih debel, prebivalstva, lokalne zgodovine, umetnostnih slogov, kiparstva in kamnoseštva.


Staro ptujsko mestno pokopališče (foto: splet)

Nagrobnikov nekdanjega ptujskega mestnega pokopališča, ležečega na rahli vzpetini severno od mesta, do zdaj še ni doletela čast, da bi njihov pomen, vrednost in pripovednost trajno ovekovečili v knjigi.

Mukotrpno in dolgotrajno prepisovanje napisov

Leta 2017 je Mestna občina Ptuj pričela s prenovo v letu 1978 ukinjenega pokopališča v Park spominov, zato je bila to še zadnja priložnost za izdajo tovrstne knjige, ki bi zajela vse še obstoječe nagrobnike. Skupnega projekta so se lotili Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in Zgodovinski arhiv na Ptuju. Kulturni ustanovi sta se zavezali, da bodo njihovi zaposleni opravili intelektualno delo, to je uredili in napisali knjigo, Mestna občina pa je nase prevzela finančno breme izdaje.

Glavnino dela jev predstavljalo mukotrpno in dolgotrajno prepisovanje napisov z umazanih, z rastlinjem poraščenih in v mnogih primerih dotrajanih nagrobnikov.

Le imena tistih, katerih nagrobniki so še ohranjeni

Knjiga »Počivajte v miru!« Nagrobniki s starega ptujskega mestnega pokopališča ne vsebuje imen vseh posameznikov, pokopanih na tem pokopališču, pač pa le tistih, katerih nagrobniki so še danes ohranjeni.

Poleg centralnega dela prepisa nagrobnih napisov vsebuje knjiga še uvodni del, v katerem so zapisani glavni razlogi za njeno izdajo ter njen pomen, kratka zgodovina nekdanjega ptujskega mestnega pokopališča, statistične in vsebinske zanimivosti nagrobnih napisov, likovna podoba nagrobnikov in njihov pomen ter navodila za lažje branje in razumevanje opravljenih prepisov.

Položaj in natančno nekdanjo (ter v večini primerov tudi današnjo) lego nagrobnikov razkriva veliki načrt, za lažje iskanje imen umrlih pa so na voljo abecedno imensko kazalo, imensko kazalo po letih smrti in krajevno kazalo, medtem ko postavlja veščine in sposobnosti posameznih kamnosekov na ogled katalog nagrobnikov, ki so jih ti izdelali in ki so se ohranili do danes. Posebno vrednost dajejo knjigi številne fotografije nagrobnikov in njihovih podrobnosti, zgodovinskih dokumentov ter načrtov in skic.

Za vse, ki jim Ptuj, ptujska zgodovina in pieteta kaj pomenijo

S knjigo so avtorji in izdajatelji želeli doseči več različnih stvari. Po eni strani predstavlja slovo od in spomin na nekdanje ptujsko vojaško in mestno pokopališče, na katerem je v 225 letih obstoja (1754–1978) svoje poslednje počivališče dobilo veliko število ptujskih meščanov, drugih mestnih in predmestnih prebivalcev, vojakov in invalidov tukajšnjega Vojaškega invalidskega doma, kot tudi umrlih med prvo in drugo svetovno vojno.

Po drugi strani pa je dodatek novonastalemu Parku spominov, katerega najpomembnejša vsebina in bistvo sta odslej na razpolago še v prenosljivi knjižni obliki v občudovanje vsem, ki jim Ptuj, ptujska zgodovina in pieteta kaj pomenijo.

Vsekakor gre mednje šteti potomce tukaj pokopanih posameznikov, torej tudi tistih nemške narodnosti, ki so se zaradi različnih razlogov odselili drugam, večino danes na Ptuju in v bližnji okolici živečih ljudi, mnoge kulturne delavce ter poklicne in ljubiteljske raziskovalce zgodovine, umetnostne zgodovine, rodoslovja in demografije.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh