Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Starši zaskrbljeni zaradi večje pojavnosti oslovskega kašlja

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 05. 2024 / 09:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2024 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Starši zaskrbljeni zaradi večje pojavnosti oslovskega kašlja
Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je bilo med januarjem in marcem 2024 v državah EU zabeleženih več kot 32.000 primerov oslovskega kašlja. Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

Starši zaskrbljeni zaradi večje pojavnosti oslovskega kašlja

V Sloveniji letos beležimo izrazit porast primerov oslovskega kašlja. Po podatkih NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) je bilo do letošnjega 10. maja v Sloveniji potrjenih že 1164 primerov, medtem ko je bilo v zadnjih 10 letih le enkrat potrjenih več kot 200 primerov. Kaj lahko storijo zaskrbljeni starši?

Oslovski kašelj je bolezen dihal, ki jo povzroča bakterija Bordetella pertussis. Epizode kašlja pri osebah, ki zbolijo za oslovskim kašljem, lahko trajajo več tednov, najbolj pa ogroža dojenčke in majhne otroke. »Za obvladovanje oslovskega kašlja, predvsem pa zaščito ranljivih skupin, je ključno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok in mladostnikov, zelo priporočljivo (in brezplačno) pa je cepljenje tudi za nosečnice, saj s tem zaščitijo svojega otroka v prvih mesecih življenja,« pravijo na NIJZ.

V aktualni številki Naše družine je o tej problematiki govorila pediatrinja Andreja Mohar Košir, ki odgovarja na pomisleke in strahove zaskrbljene nosečnice, ki jo skrbi, da se ne bi bolezni po rojstvu nalezel tudi njen otrok.

Vprašanje zaskrbljene mamice:

"V zadnjih mesecih sem zasledila, da se v Sloveniji pojavljajo primeri oslovskega kašlja. Novice me niso vznemirjale, dokler ni zbolel dvomesečni otrok moje prijateljice. V bolnišnici je bil priklopljen na aparat, ki mu je pomagal dihati. Od blizu sem čutila stisko prijateljice, ko je bila v hudih skrbeh za svojega dojenčka. Sama še nimam otrok, sem pa noseča in me skrbi, da se ne bi bolezni po rojstvu nalezel tudi moj otrok."

Odgovor pediatrinje Andreje Mohar Košir:

"Draga bodoča mamica, upravičeno ste zaskrbljeni zaradi oslovskega kašlja, ki se že nekaj mesecev močno širi po Sloveniji. Bolezen se najbolj širi med necepljenimi osebami in tistimi, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot 5–6 let (mladostniki in odrasli). Potek bolezni je odvisen od starosti bolnika in od predhodne zaščite (cepljenje ali prebolelosti). Raven zaščitnih protiteles po preboleli bolezni in po cepljenju sčasoma upada.

Pediatrinja Andreja Mohar Košir. FOTO: Tatjana Splichal

Oslovski kašelj hudo prizadene dojenčke, pri katerih prihaja zaradi hudih napadov kašlja do premorov dihanja in pomodrevanja. Stanje je pri mlajših od 6 mesecev življenjsko ogrožajoče, zato je otrok vaše prijateljice potreboval pomoč aparatov pri dihanju. Za bolezen je značilen kašelj, ki traja 6–10 tednov, zato ji pravijo tudi »bolezen stotih dni«. Pri poteku bolezni ločimo tri obdobja. V prvem, ki traja 1–2 tedna, ima bolnik znake okužbe zgornjih dihal, ki so podobni običajnim prehladnim znakom (nahod, občasen kašelj, blago povišana temperatura). V drugi fazi, ki traja 2–4 tedne, postane kašelj izrazitejši, ob napadih kašlja lahko bolnik tudi bruha in pomodreva. Napadu kašlja sledi globok vdih, ki ga spremlja zvok, podoben oslovskemu riganju. V tretjem obdobju, ki traja nadaljnje 2–4 tedne, se kašelj umirja, napadi so redkejši in manj intenzivni.

Bolezen zdravimo z antibiotiki, a so učinkoviti le, če z njimi začnemo v prvem obdobju bolezni. Kasneje uvedeno zdravljenje ne omili bistveno poteka, niti ne skrajša trajanja bolezni, je pa pomembno za preprečevanje širjenja okužbe. Nosečnica lahko zaščiti svojega nerojenega otroka tako, da se sama čimprej po dopolnjenem 24. tednu nosečnosti cepi. Cepljenje je za nosečnice brezplačno. Toplo vam priporočam, da se pri svojem izbranem zdravniku čim prej dogovorite za cepljenje, saj boste s tem svojemu otroku omogočili zaščito tudi v prvih mesecih po rojstvu, dokler ne bo sam lahko cepljen pri 3 mesecih starosti."

Nalaganje
Nazaj na vrh