Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stavka zadnji hip preklicana, Tuševe trgovine danes odprte

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 12. 2023 / 08:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2023 / 08:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stavka zadnji hip preklicana, Tuševe trgovine danes odprte
Trgovine Tuš bodo danes vendarle odprte. FOTO: FB Sindikat Tuš

Stavka zadnji hip preklicana, Tuševe trgovine danes odprte

Potem ko je Sindikat Tuš v nočnih pogajanjih po triurnem sestanku sprejel ponudbo vodstva za zvišanje osnovne plače na 1180 evrov bruto, je preklical za danes napovedano stavko. Kot so za STA potrdili v vodstvu trgovca, bodo tako trgovine Tuš danes, zadnji dan pred tridnevnim prazničnim zaprtjem, vendarle odprte.

»V nekaj tednih mobilizacije sindikata in nazadnje z grožnjo stavke v 80 poslovalnicah smo delavci in delavke dosegli zvišanje naše osnovne plače za 120 evrov. Akcija je pokazala, kako hitro je kapital pripravljen popustiti zahtevam, za katere je še dan prej zatrjeval, da so nemogoče, ob prvih grožnjah organiziranega delavskega gibanja,« so sporočili iz sindikata.

Več kot pol leta pogajanj

V sporočilu za javnost so ponovili, da so se z vodstvom Engrotuša več kot pol leta pogajali za izboljšanje delovnih razmer in zvišanje plače prodajalk in prodajalcev na raven minimalne plače. »Ne glede na vložen trud sindikata vodstvo ni bilo pripravljeno stopiti naproti, zaradi česar smo bili v sindikatu prisiljeni napovedati stavko,« so zapisali na sindikalni strani.

Le začasna zmaga

Po nočnih pogajanjih pa se je »večina delavk v sindikatu odločila za začasen kompromis in izborjeno zvišanje trenutne plače«, kar pa je po njihovem le začasna zmaga, s čimer ne zaključujejo svojega boja. Po njihovih navedbah, ki jih je povzela STA, se je zgolj v zadnjem mesecu sindikatu pridružilo okrog 100 delavk in delavcev, več kot 1000 pa jih je podpisalo peticijo za izboljšanje delovnih razmer.


Še stopnjevani hudi pritiski

»Med kampanjo za izenačenje naše osnovne plače z minimalno smo se soočali s hudimi pritiski, ki so se z napovedjo stavke še stopnjevali. V kolikor vodstvo Engrotuša ne bo nadaljevalo pogajanj za kolektivno pogodbo, bo Sindikat Tuš v prihodnjem letu stopnjeval svoje aktivnosti,« je še zapisano v sporočilu za javnost. Sindikalna stran bo več informacij o dogovoru podala danes na dopoldanski novinarski konferenci ob 11.45 pred Planetom Tuš Celje.

Znatna omilitev prvotnih zahtev

Še do sinoči je vse kazalo, da bo v Tuševih prodajalnah danes celodnevna stavka, saj se dotlej sindikalna stran z upravo ni uspela dogovoriti o višjih plačah. Po navedbah vodstva Tuša so sindikatu ponudili bruto osnovno plačo v višini 1150 evrov, sindikat pa je vztrajal pri zahtevanih 1203,36 evra. Po besedah predsednice sindikata Mirjane Janjić so prvotno zahtevali 1450 evrov bruto osnovne plače in od tedaj svoje zahteve znatno omilili.

Podpora številnih drugih sindikatov

Boj Sindikata Tuš so podprli številni drugi slovenski sindikati, med njimi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ZSSS, Sindikat kmetijstva in živilske industrije Slovenije, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Sindikat policistov Slovenije, Sindikat finančnih organizacij Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa, Sindikat Mladi plus, Visokošolski sindikat Slovenije, Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije SDRES, Sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk, Svobodni sindikat Slovenije, Sindikat delavcev skupine Petrol, Svobodni sindikat Merkur in Sindikati Podravja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mednarodna uspešnica
Delo za dušo
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh