Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste se pripeli? Ponovno se začenja akcija Varnosti pas varuje vas

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 04. 07. 2022 / 05:00
Oznake: Slovenija, Akcija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste se pripeli? Ponovno se začenja akcija Varnosti pas varuje vas
Število ugotovljenih kršitev kaže na premajhno stopnjo pripetosti. FOTO: Spletna stran Policija.si

Ste se pripeli? Ponovno se začenja akcija Varnosti pas varuje vas

Danes se začenja drugi letošnji del nacionalne akcije Varnostni pas varuje vas, ki bo potekala vse do 10. julija 2022. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), je namenjena opozarjanju na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu. Policisti vas ob tej priložnosti pozivajo, da se v vozilu pripnite vedno in brez izgovorov - na vsaki, tudi najkrajši poti!

Do 21. junija letos so policisti ugotovili že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, saj so otroci najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice.

Varnostni pas rešuje življenja

Posledice prometnih nesreč bi bile bistveno lažje, če bi vozniki in potniki dosledno uporabljali varnostni pas. Zgovorno dejstvo je, da je varnostni pas letos, v obdobju do 18. junija uporabljala le dobra polovica voznikov, ki so umrli v prometnih nesrečah.

Pri hudo poškodovanih voznikih jih je varnostni pas po podatkih AVP uporabljalo 78 odstotkov, pri lažje telesno poškodovanih pa 92 odstotkov.

Z močjo rok in nog bi lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h? Uporaba varnostnega pasu je zato predpisan in nujni sestavni del varne vožnje.

Poostren nadzor

Vsaka policijska uprava bo v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.


Sedem korakov do pravilne uporabe

1. Najprej ustrezno nastavite vzglavnik, tako da je njegov vrh v višini vrha glave.

2. Višino zgornje pritrditve varnostnega pasu naravnate na svojo višino, tako da zgornji del varnostnega pasu teče čez sredino rame.

3. Pas ne sme biti preblizu vratu, prav tako ne sme zdrsniti z rame.

4. Spodnji del pasu mora potekati preko bokov in ne preko trebuha. Previsoko nameščen spodnji del pasu in ohlapen pas lahko povzročita hude poškodbe.

5. Pripnete se pazljivo, prepričate se, da je zaponka pasu dobro zapeta in da slišite "klik".

6. Preverite, da je varnostni pas poravnan in ni zvit.

7. Pas s potegom proti zgornji pritrditveni točki pravilno naravnate in zategnete. S tem dosežete, da se dobro prilega telesu in da čimbolj zmanjšate naletno težo telesa ob pas.

Nalaganje
Nazaj na vrh