Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ste že zamenjali kune z evri?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 12. 2022 / 00:30
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2022 / 06:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ste že zamenjali kune z evri?
Evro bo od 15. januarja edino uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem. FOTO: Pixabay

Ste že zamenjali kune z evri?

V naši južni sosedi bodo 1. januarja zamenjali valuto. S sedanjo valuto kuno bodo Hrvatje sicer še lahko plačevali, a le še 14 dni v novem letu, potem pa jo bodo umaknili iz obtoka.

Banke na Hrvaškem bodo brez provizije menjale po največ sto kosov bankovcev in sto kosov kovancev za kuno, za večje količine pa bodo zaračunale provizijo ali ne. To je odločitev posamezne banke, je za HRT povedala direktorica Hrvaškega združenja bank Tamara Perko.

Menjav kun v Sloveniji možna tudi še v letu 2023

Zamenjava kun v Sloveniji bo možna v prvih mesecih prihodnjega leta, nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem, saj bodo tamkajšnje banke kune menjale za evre še vse leto 2023. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte. Hrvaška centralna banka (HNB) bo kovance menjala še tri leta od sprejetja nove valute, torej do konca leta 2025, bankovce pa bo menjala brez omejitve, navaja STA.

Kdaj bodo bankomati izdajali samo evre?

Po zdajšnjih napovedih bo na zadnji dan tega leta na voljo 1300 bankomatov, ki bodo izplačevali gotovino v kunah, od 1. januarja naslednje leto pa bo 2700 bankomatov izplačevalo gotovino v evrih. V združenju bank pričakujejo, da bodo vsi bankomati delovali najpozneje do 15. januarja. Prve tri mesece bodo bankomati izdajali samo bankovce za 10 in 20 evrov, od aprila dalje pa tudi po 50. Bankovce za sto evrov bodo izdajali samo bankomati, za katere bodo v bankah ocenili, da je za to potreba.

Po 15. januarju le še evro

Uvedba evra na Hrvaškem poteka v treh fazah. Prva faza je obdobje prikazovanja dvojnih cen, ki se je začelo 5. septembra. Drugo fazo predstavlja obdobje dvojnega obtoka, ki bo trajalo od 1. do 14. januarja 2023. V tem času se bo lahko plačevalo s kunami ali evri, vračilo denarja pa bo le v evrih. Tretja faza pa je predvidena 15. januarja 2023, ko bo evro edino uradno plačilno sredstvo na Hrvaškem.



Nalaganje
Nazaj na vrh