Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štefan je ženo Marijo že četrtič popeljal pred oltar

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 26. 05. 2022 / 15:00
Oznake: Odnosi, Slovenija, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štefan je ženo Marijo že četrtič popeljal pred oltar
Zahvalna sveta maša ob 65. obletnici poroke je bila v Turnišču. FOTO: Osebni arhiv

Štefan je ženo Marijo že četrtič popeljal pred oltar

Pisalo se je leto 1957, ko sta v skupen zakon stopila zakonca Horvat (doma iz Turnišča), ki sta dočakala 65. obletnice poroke.

Ob visokem življenjskem jubileju zakoncev Horvat je zahvalno sveto mašo v nedeljo, 22. maja, daroval župnik župnije Turnišče pater Toni Brinjovc, ki jima v spomin podaril župnijsko zahvalno listino. Spregovoril je o zakonski zvezi med možem in ženo ter jima je čestital, da sta dočakala visoko obletnico poroke. 

Zahvalna sveta maša ob 65. obletnici poroke je bila darovana v samostanu Klaris v Turnišču, kjer so se zbrali njuni najdražji. Daritev svete maše so s petjem in molitvijo obogatile sestra Klarise in zakoncema Horvat v spomin podarile šopek cvetja in dve sveči. 

Doživeti 65 let poroke je lepo doživetje, sta nam dejala zakonca Horvat, saj še v sanjah pred 65. leti, ko sta se poročila, nista mislila, da bosta skupaj doživela tako visoko obletnico poroke. 

Štefan je ženo Marijo tokrat že četrtič popeljal pred oltar, kjer sta si pred Bogom ponovno obljubila zakonsko zvestobo.

Štefan (star 88 let) je bil kmetovalec. Štefan si je vzel čas tudi za družbo, saj je še vedno član kovaškega ceha Turnišče, ko je še bil mlajši in pri močeh pa je z ročnimi svetilkami svetil pri svetih mašah in na pogrebih. 

Žena Marija (stara 83 let), dekliško rojena Režonja, se je iz vasi Nedelica na možev dom pred 65. leti poročila, kjer sta zaživela skupno zakonsko življenje. Bila je kmetovalka, gospodinja, skrbela je za dom in družino. Rada je hodila na romanja po slovenskih romarskih svetiščih. 

V zakonu se jima je rodila hčerka Marija, ki staršem rada priskoči na pomoč, saj so leta prinesla svoje in nista več tako vitalna kot pred leti. Na jesen življenja živita z vnukom Robertom in njegovo družino. 

Zakonca Horvat sta ponosna na oba vnuka, Roberta in Jerneja, in na tri pravnuke Gašperja, Florjana in Hano. Rada bereta verski tisk. Zakonca Horvat sta nam dejala, da sta v skupnem zakonskem življenju vsako leto dodajala po en kamenček in v 65. letih zakona sta iz teh kamenčkov zgradila svoj topel dom, kjer na jesen življenja uživata sadove minulega dela. 


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh