Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Steletova nagrada Niki Leben

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 05. 2018 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2018 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Steletova nagrada Niki Leben

Steletova nagrada Niki Leben

Slovensko konservatorsko društvo je v Narodni galeriji v Ljubljani podelilo Steletova priznanja in Steletovo nagrado.

Foto: Gorazd Kavčič

Slovensko konservatorsko društvo (SKD) je v ponedeljek, 7. maja, v Veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podelilo Steletova priznanja in Steletovo nagrado.

Pred podelitvijo Steletovih priznanj in nagrade je bilo v galerijskih prostorih Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani odprtje razstave o nagrajencih in njihovem delu.

Steletovo nagrado za leto 2017 je prejela dr. Nika Leben za njeno življenjsko delo in vrhunske konservatorske dosežke, ki so pomemben del ohranjanja in predstavljanja kulturne dediščine v Sloveniji.

Soustvarila in poustvarila pomembne kulturne spomenike, simbole Gorenjske in vse Slovenije

»Konservatorka je z znanjem in trmo dosegla, da so rekonstruirali veličastno glavno baročno dvorano. Skupaj s prenovljenim dvorcem in nedavno še z župnijsko cerkvijo so ustvarili nov kulturno turistični magnet Slovenije. Njen pečat je viden v oživljenih gradovih Begunj, Kranja, Drnče, Tuštanja in v Blejski grajski kroni.« Pred enajstimi leti je pridobila najvišji strokovni naziv konservatorke svetnice. Poznavanje stavbarstva Gorenjske in povezav gradbenikov vse do Furlanije je leta 2013 sklenila z znanstvenim nazivom doktorice znanosti.

Sodelovala je pri prenovi dediščine, povezane s pesnikom Francetom Prešernom (Cerkev sv. Marka v Vrbi, Čopova rojstna hiša v Žirovnici, Prešernova hiša v Kranju) in bila med prvimi, ki so entuziastično skrbeli tudi za ohranjanje izjemnih arhitektur 20. stoletja, kakršna je Ravnikarjeva občina v Kranju. »Likovna izjemnost in katoliški značaj cerkva v naši krajini, v naseljih in notranjostih stavb je žlahtnejši ob vedenju, da je Lebnova pomagala pri prenovi več kot osemdesetih sakralnih biserov. Enako pozorno je skrbela za rekonstrukcijo srednjeveških barvastih stekel, za stenske poslikave, oltarje ali strehe cerkva in statične sanacije. Vsaka stopnica Blejskega otoka in zvonjenje zvona želja kažejo, ob zgledno prenovljenih stavbah, tudi njena prizadevanja, da se ohranja dediščino z namembnostmi,« so zapisali v obrazložitvi. Niko Leben so imenovali vzor za generacije mlajših varuhov kulturne dediščine, saj sta njeno delo in energija že del snovne in nesnovne dediščine.

Za leto 1997 je prejela Steletovo priznanje za uspešno vodenje obnove kapele sv. Petra v Stražišču, leta 2009 pa za celostno prenovo Radovljiške graščine.

Steletova priznanja

Steletovo priznanje za leto 2017 so prejeli konservatorka mag. Marvy Lah za uspešno konservatorsko vodenje obsežne vrtno-arhitekturne prenove Kobilarne Lipica, konservatorka Tatjana Adamič za uspešno konservatorsko vodenjeprenove nekdanjega hotela Švicarija v parku Tivoli v Ljubljani in Slavko Šorli za obnovo gospodarskih objektov na njegovi domačiji in za obnovo slamnatih ter lesenih streh na objektih kulturne dediščine v Posočju.

Evropsko leto kulturne dediščine

»Letošnja nagrada in priznanja imajo še dodatno težo, saj jih podeljujemo v letu, ki ga je Svet Evrope razglasil za evropsko leto kulturne dediščine z namenom spodbuditi skupno doživljanje evropske kulturne dediščine in zavedanje o njenem pomenu kot skupni dobrini, izboljšati ozaveščenost o skupni zgodovini in vrednotah ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru,« je povedal Srečko Štajnbaher, predsednik SKD.

Nagrado in priznanja, ki jih Slovensko konservatorsko društvo podeljuje svojim strokovnjakom za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva, je društvo poimenovalo po prvem poklicnem konservatorju v Sloveniji, akademiku dr. Francetu Steletu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh