Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Številne cerkvene šole na Nizozemskem nič več katoliške

Objava: 30. 08. 2012 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Številne cerkvene šole na Nizozemskem nič več katoliške

Predsednik združenja: “Že pred leti smo se ločili od Cerkve”.

Velik del katoliških osnovnih šol v nizozemski škofiji s’Hertogenbosch bo prihodnje leto iz svojega naziva predvidoma črtalo oznako ‘katoliška’. Kot je poročal nizozemski časnik ‘Trouw’, naj bi po navedbah šolskega krovnega združenja ‘Signum’ večina izmed štiriindvajsetih šol odstranila izraz ‘katoliška’ iz svojega opisa. Jeseni bo združenje ‘Signum’ vodstvom šol in njihovim upravnim odborom poslalo ustrezne vprašalnike.

“Povezava s Cerkvijo je že sedaj minimalna”, je poudaril predsednik združenja ‘Signum’, Jan Timmers. O razkolu s Cerkvijo sicer ne moremo govoriti, toda “že pred leti smo se ločili od Cerkve”, je pojasnil Timmers.

Šole so tako poleg velikonočnih in božičnih praznikov obhajale tudi islamski ramazanski bajram. V opisu celostne zasnove šol ne bo več omenjena povezava s katoliško Cerkvijo, pač pa ‘enkratnost slehernega otroka’.

Pomožni škof v škofiji s'Hertogenbosch, Rob Mutsaerts, je po navedbah tamkajšnjih časnikov dejal, da je bolje, če se izraz ‘katoliška’ iz nazivov šol odstrani, v kolikor to ni več združljivo s šolsko zasnovo in z vsebinami, ki jih podaja. Obenem bo to omogočilo ustanavljanje ‘resnično katoliških’ osnovnih šol. Država je doslej ustanavljanje tovrstnih šol zavračala, saj se je vedno sklicevala, da jih je na Nizozemskem že dovolj.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh