Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Številne ovire za žensko škofovstvo med anglikanci

Objava: 09. 07. 2012 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Številne ovire za žensko škofovstvo med anglikanci

Zapleten sistem glasovanja na generalni sinodi anglikanske državne Cerkve v Veliki Britaniji in kontroverzne razprave o vprašanju škofovskega posvečevanja žensk.

Pred začetkom generalne sinode anglikanske državne Cerkve v Veliki Britaniji, ki zaseda ta mesec, so se pojavile nove ovire za morebitni sprejem sklepa o škofovskem posvečevanju žensk. Britanski časnik ‘Mail on Sunday’ je poročal o pozivu sedemnajstih duhovnic na visokih položajih k zavrnitvi zahteve o spremembi glasovanja s strani tamkajšnjih škofov. Vprašanje o škofovskem posvečevanju žensk tako znotraj anglikanske državne Cerkve kot tudi v svetovni anglikanski skupnosti še vedno skrbi za izjemno kontroverzne razprave.

Angleški škofje, ki na generalni sinodi poleg duhovnikov in laikov predstavljajo lastno glasovalno telo, so v letošnjem maju predlagali spremembo pravilnika, po kateri naj bi župnije, ki bi zavrnile žensko duhovnico ali škofinjo, ne imele zgolj pravice do dušne oskrbe moškega predstavnika, duhovnika ali škofa, pač pa naj bi ta duhovnik imel tudi podobna stališča do ženskega duhovništva kot njegovi župljani. Takšno poostritev pravilnika je sedemnajst duhovnic zavrnilo, zdaj pa pozivajo tudi k vsesplošni zavrnitvi.

Način glasovanja, ki bi na generalni sinodi prižgal zeleno luč za škofovsko posvečevanje žensk, je izjemno zapleten. Vsi trije ‘domovi’ – škofovski, duhovniški in laiški – bi morali predlog na današnjem glasovanju podpreti z dvotretjinsko večino. Pred tem bi moral biti z običajno večino že sprejet na poslanski skupščini obeh anglikanskih cerkvenih pokrajin, Canterburyja in Yorka. V primeru, da se katero koli izmed teh glasovanj zaključi z večinsko zavrnitvijo predloga, to pomeni tudi zavrnitev škofovskega posvečevanja žensk.

Že uvedba ženskega duhovništva v anglikanski Cerkvi je leta 1992 tako v Veliki Britaniji kot tudi v drugih anglikanskih narodnih Cerkvah svetovno anglikansko skupnost privedla na rob razkola. Sklep je bil takrat sprejet z minimalno večino. Stvari bi se zasukale povsem drugače, če bi le trije izmed laikov glasovali proti.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh