Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število ilegalnih prehodov meje letos za 75 odstotkov večje kot lani

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 18. 07. 2022 / 12:00
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2022 / 15:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število ilegalnih prehodov meje letos za 75 odstotkov večje kot lani
Med prebežniki prevladujejo tudi državljani držav, ki jih statistika doslej ni zaznala. Foto: Pixabay

Število ilegalnih prehodov meje letos za 75 odstotkov večje kot lani

V Sloveniji smo do konca junija zabeležili 6006 ilegalnih prehodov državne meje, kar je za 75 odstotkov več kot lani. Med pribežniki skoraj četrtinski delež zavzemajo državljani Afganistana.

Minuli petek so ob prisotnosti medijev ter ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar padli prvi metri žičnate ograje ob meji s Hrvaško. Po sedmih letih njenega obstoja je vlada ocenila, da lahko varnostne razmere na naši južni meji kroti na drugačne načine, med drugim s povečanim številom policistov. Toda pri tem bodo policiste čakale izrazito neugodne mednarodne okoliščine. Število ilegalnih migrantov namreč letos v primerjavi z letom prej močno narašča.

Žico odstranjeval že Hojs

Danes je portal Necenzurirano sicer objavil, da ministričino ravnanje pravzaprav le sledi temu, kar je v preteklih dveh letih začrtal notranji minister Aleš Hojs. Tako naj bi v času njegovega ministrovanja s slovensko-hrvaške meje tajno odstranili že več kot sto kilometrov žičnate ograje. Sedaj pa ministrica naravnost sporoča, da žičnate ograje ob meji s Hrvaško ne bo več. Kako se bo to torej poznalo na pritiskih na slovensko policijo?

Mejne policiste čaka veliko dela

Glede na trenutne statistične kazalnike bo zaradi tega slovenske policiste čakalo veliko več dela. Policisti namreč ugotavljajo, da se je migracijski tok že pred napovedano odstranitvijo žice izrazito krepil. V Sloveniji je bilo tako v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeleženih 6006 ilegalnih prehodov državne meje. Leto prej pa jih je bilo v enakem obdobju zaznanih zgolj 3422, kar pomeni, da jih je bilo letos kar za 75-odstotkov več kot lani.

Ob tem so policisti zabeležili 5209 prošenj za mednarodno zaščito, kar je štirikratno povečanje v primerjavi z lani. Letos je bila zabeležena tudi 6101 vloga za začasno zaščito. Skoraj vse pa so vložili državljani Ukrajine.

Prevladujejo državljani Afganistana, migranti tudi iz doslej neznanih držav

Med prebežniki nepresenetljivo prevladujejo državljani Afganistana. Da so se varnostne razmere v tej srednjeazijski državi še poslabšale, se pozna tudi na njihovem številu. Lani so slovenski policisti zabeležili 664 njihovih ilegalnih prehodov meje, letos pa kar 1326, kar je za skoraj 100 odstotkov več kot lani. Sledijo državljani Pakistana, Indije in Bangladeša.

Da so migracijske poti v tem trenutku izredno živahne in nepredvidljive, še zlasti pričajo zajeti državljani Indije, Kube, Burundija in Nepala, ki so se v policijskih statistikah do sedaj pojavljali le izjemoma.

Razloge za to na policiji pripisujejo dejstvu, da le ti množično zlorabljajo možnost brezvizumskega vstopa v Srbijo, od kode pot potem (kot ilegalni migranti) nadaljujejo proti državam srednje Evrope.

Vir: Policija, MNZ

Z Migracijami najbolj obremenjena PU Koper

Največ ilegalnih migrantov praviloma obravnavajo na območju PU Koper in sicer skoraj polovico vseh. Tej sledita policijski upravi Novo mesto in Maribor, medtem ko se na drugih policijskih upravah s to težavo srečujejo le izjemoma.

Vir: Policija,MNZ

Število ilegalnih prehodov bo še naraščalo

Število ilegalnih migracij je navzgor začelo odstopati predvsem v marcu, trend pa je že junija presegel tistega iz vrhunca migrantskega vala avgusta in septembra lani. Trend se navadno umiri v zimskih mesecih, še zlasti na račun neugodnih vremenskih razmer.

Vir: Policija, MNZ


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh