Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več kot pet milijonov prebivalcev Šrilanke potrebuje pomoč v hrani

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 07. 2022 / 11:47
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2022 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več kot pet milijonov prebivalcev Šrilanke potrebuje pomoč v hrani
Pater Mahendra Gunatilleke. FOTO: Zajem zaslona/Youtube

Več kot pet milijonov prebivalcev Šrilanke potrebuje pomoč v hrani

Direktor šrilanške Karitas, pater Mahendra Gunatilleke, ob hudi gospodarski krizi, zaradi katere je odstopil tudi predsednik Gotabaya Rajapaksa, opozarja na stiske ljudi, saj mnogi med njimi živijo pod pragom revščine, najmanj pet milijonov prebivalcev pa potrebuje pomoč v obliki hrane.

Desetletja vladavine družine Rajapaksa na tej otoški državi južno od Indije so se končala v petek, ko je predsednik državnega parlamenta uradno sprejel odstop predsednika, potem ko je ta pobegnil, da bi se izognil ljudski vstaji. Rajapaksa, ki je v sredo pobegnil na Maldive, naj bi bil zdaj v Singapurju.

Naraščajoče cene in pomanjkanje osnovnih dobrin

Zaradi gospodarske krize se prebivalci Šrilanke soočajo z naraščajočimi cenami in pomanjkanjem osnovnih dobrin, kot so hrana, gorivo in zdravila. Situacijo je poslabšal tudi konflikt v Ukrajini, saj Šrilanka izvozi 18 odstotkov čaja v Ukrajino in Rusijo, iz Ukrajine pa uvozi 45 odstotkov pšenice.

Šrilanka ima približno 22 milijonov prebivalcev. Po statističnih podatkih je več kot milijon ljudi v državi izgubilo delo.

Negotov trenutek v zgodovine Šrilanke

Katoliška agencija za pomoč, ki deluje na Šrilanki že več kot 30 let, prek svoje cerkvene mreže zagotavlja prepotrebno pomoč v hrani za družine, ki jih je prizadela huda kriza. Prav tako sodeluje z lokalnimi organizacijami, ki podpirajo miroljubne pozive k nujnim izboljšavam življenja. Nacionalni direktor Karitas Šrilanke oče Mahendra Gunatilleke je v pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je sedanja politična in gospodarska kriza »zelo negotov trenutek v zgodovini Šrilanke«.

Humanitarna kriza narašča

»Trenutno preživljamo humanitarno krizo. Dolge so čakalne vrste za gorivo, plin in tako naprej, ljudje pa ne morejo priti do svojih delovnih mest. Ljudje zelo težko preživijo,« je poudaril in dodal, da vzrok trenutnih protestov izhaja iz pomanjkanja zaupanja vladi in predsedniku zaradi slabih odločitev, ki sta jih sprejela, kar je gospodarstvo spravilo na kolena.

Združeni narodi ocenjujejo, da več kot 5 milijonov prebivalcev potrebuje pomoč v hrani.

Težave so se kopičile več let

Pater Gunatilleke pojasnjuje, da je imela država težave že slaba štiri leta. »Leta 2019 smo imeli bombni napad na velikonočno nedeljo in huda psihoza, ki se je prikradla v družbo, je družbo tako rekoč ustavila.« Nato se je pojavil covid-19, letos še vojna v Ukrajini, ki ima posreden vpliv na tamkajšnje gospodarstvo, predvsem zaradi uvoza nafte in plin v državo.

Cerkvena podpora

Da bi pomagala ljudem, tamkajšnja Cerkev mobilizira vsa svoja sredstva za pomoč tistim v stiski. Karitas Šrilanka jim zagotavlja obroke in sanitarne storitve. Katoliška cerkev pa sodeluje tudi z drugimi verskimi skupnostmi, vključno z budisti, hindujci in muslimani, da bi zagotovila pomoč prebivalstvu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh