Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število norveških katoličanov zaradi priseljencev strmo narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2013 / 15:51
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število norveških katoličanov zaradi priseljencev strmo narašča

Število norveških katoličanov zaradi priseljencev strmo narašča

Veliko povpraševanja po duhovni oskrbi poljskih in litvanskih gostujočih delavcev in potreba po odprtju novih cerkva.

Število katoličanov na Norveškem se je v preteklih osmih letih skoral potrojilo. Kot je v začetku tedna za kölnski stolni radio pojasnil škof v Oslu, Bernt Ivar Eidsvig, je število doslej 42.000 registriranih katoličanov naraslo na 110.000. Vzrok za tako velik porast je predvsem veliko število priseljencev in beguncev, ki predstavljajo kar 90 % norveških katoličanov, je še pojasnil Eidsvig.

Narašča tudi povpraševanje po obhajanju katoliških bogoslužij: vsak peti se trenutno redno udeležuje svete maše. Škof je izrazil obžalovanje, da za tolikšno število vernikov na Norveškem primanjkuje duhovnikov, predvsem pa tudi denarnih sredstev. Če bodo Norvežani še naprej sprejemali gostujoče delavce s Poljske in iz Litve, bo število katoličanov še naraščalo. »V tem primeru bo v naslednjih petih letih potrebno odpreti še več cerkva.«

Trenutno se na povečano število katoličanov odzivajo z raznoliko pastoralno ponudbo v vsaki župniji, kajti 'poljski katoličani seveda pričakujejo bogoslužje v poljskem jeziku', pojasnjuje škof Eidsvig. Škof je izrekel pohvalo glede odnosov s številčno občutno močnejšo reformirano Cerkvijo, ki pogosto ponudi svoja svetišča na razpolago katoliškim vernikom.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh