Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Število okužb se dviguje. NIJZ: Epidemiološki ukrepi so na mestu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 14. 07. 2022 / 10:55
Oznake: Koronavirus
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Število okužb se dviguje. NIJZ: Epidemiološki ukrepi so na mestu
Foto: Pixabay

Število okužb se dviguje. NIJZ: Epidemiološki ukrepi so na mestu

V Sloveniji je bilo v sredo potrjenih 1738 okužb z novim koronavirusom, kar je 99 več kot pred tednom dni. Število okužb tako že od začetka junija neprestano narašča.

Število okužb z novim koronavirusom narašča v vseh svetovnih regijah, z izjemo Afrike in ZDA. Največ primerov pa trenutno beležijo v Franciji, Braziliji in Italiji, je na današnji konferenci pojasnila predstojnica Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. 14-dnevno povprečje se sicer vse bolj dviguje tudi v Sloveniji in se s tem že približuje povprečju EU.

Največje virusno breme je trenutno v starostni skupini od 15 do 45 let, trend rasti pa se opazi tudi v starejših starostnih skupinah. Ob tem je dodala, da za zdaj ni zaznati povečanih zdravstvenih tveganj, jih pa skrbi možnost izbruhov v domovih za starejše.

Epidemiološki ukrepi so na mestu

Po njeni oceni "situacija nakazuje, da je potrebno intenzivno spremljati, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju." Ob tem nam priporoča, da se vsekakor držimo petih osnovnih epidemioloških ukrepov: Nosimo maske, držimo varnostno distanco, razkužujemo roke, prezračujemo prostore in se cepimo. Ob tem je dodala, da so v tej situaciji "epidemiološki ukrepi na mestu". Tako naj bi posvetovalna skupina, ki deluje v okviru NIJZ že v kratkem izdala nova priporočila za cepljenje s poživitvenimi odmerki.

Ob tem je dodala da so razmere v bolnišnicah pod nadzorom služb za preprečevanje bolnišničnih okužb, ki so pri določanju ukrepov tudi popolnoma suverene.

Prevladuje različica omikron

V Sloveniji, tako kot povsod po svetu, za ponoven val okužb skrbi predvsem različica omikron oziroma njena podrazličica BA.5 Ta se dokazano širi bistveno hitreje, kot preostale variante, vendar pa do sedaj ni nobenih dokazov, da bi bila od njih tudi bolj nevarna.

Nalaganje
Nazaj na vrh