Zapri
Iskanje

Sto rimskih trgov, pet nedelj, 20.000 neokatehumenov

Objava: 09. 04. 2013 / 06:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sto rimskih trgov, pet nedelj, 20.000 neokatehumenov

Pobudo izvajajo tudi v Buenos Airesu v Argentini, z blagoslovom in podporo nekdanjega nadškofa, kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, papeža Frančiška.
Minulo nedeljo je na stotih rimskih trgih odmevalo evangeljsko oznanilo. Kot poroča Radio Vatikan, se bo dogajanje ponovilo še prihodnje štiri nedelje. V ta misijon oznanjevanja Božje ljubezni je okoli 20.000 pripadnikov Neokatehumenske poti, ki so del petstotih skupnosti, prisotnih v italijanski prestolnici, minulo nedeljo iz bazilike sv. Pavla zunaj obzidja odposlal kardinal Agostino Vallini. Na vsak trg so člani petih skupnosti skupaj odšli z ambonom in s križem, s čimer so ustvarili molitveno okolje. Za primerno vzdušje so poskrbeli s petjem ob spremljavi kitare. Sledili sta dve pričevanji o pomenu srečanja z vstalim Gospodom, nato pa je bila na vrsti kratka kateheza in odgovori na sledeča vprašanja: Kdo je Bog zate? Kaj je smisel življenja? Kakšna je tvoja izkušnja Cerkve?

Rimski vikar Agostino Vallini je prepričan, da je oznanjevanje evangelija na trgih pomembno, ker gre za priložnost navzočnosti in pričevanja. Še posebej, če to oznanilo prinašajo osebe, kristjani, ki pogumno zatrjujejo, da je Jezus Gospod. Med misijonarji so številne družine z otroki, stari, mladi, redovnice in duhovniki. Vsi skupaj skušajo odgovoriti tudi na nedavni poziv papeža Frančiška o nujnosti »iti na obrobja«. V tem primeru ne gre za mestno periferijo, temveč za duhovno obrobje, kot pravi kardinal Vallini. »Prav je in tudi v skladu z misijonarskim prizadevanjem, ki ga rimska Cerkev spodbuja že nekaj let, in je sedaj tudi v vabilu papeža Frančiška našlo veliko potrditev in spodbudo: to je še razlog več, da pobudi damo še večji zagon in jo živimo z velikodušnostjo.«

Ta veliki misijon pa ni vezan samo na mesto Rim, temveč istočasno poteka na 10.000 trgih po celem svetu. Predstavlja del pobud ob letu vere, ki spominja, kako je Kristus prišel, da bi nas osvobodil strahov in smrti ter nam dal novo življenje. Kiko Arguello, ustanovitelj Neokatehumenske poti, je za Radio Vatikan pojasnil, da sta tako Papeški svet za laike kot Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije ob napovedi leta vere vprašala, kako nameravajo odgovoriti in s svoje strani prispevati k pobudi. Tako so se odločili poleg 'missio ad gentes', ki ga uresničujejo že več let, dodati še oznanilo vesele novice na mestnih trgih. »Kadar posameznik sprejme novico, da je Kristus dal svoje življenje za nas, se le-ta udejanji v osebi. Zato je tako pomembno oznanjati veselo novico, iti ven iz župnij – kot je dejal papež Frančišek – in iti na obrobja, ne le fizična, temveč tudi 'bivanjska', iti nasproti srečanju s sodobnim človekom.«

Ustanovitelj Neokatehumenske poti je še povedal, da bo pobudo izvajajo tudi v Buenos Airesu v Argentini. Ko so odgovorni o tem govorili s tedanjim nadškofom, kardinalom Jorgejem Mariom Bergogliem, tik preden je odšel na konklave v Rim, je bil s predlogom zadovoljen in jim je zagotovil, da lahko računajo na njegov blagoslov in podporo.

Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh