Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Stoji Dunej lep«

Objava: 20. 10. 2021 / 13:36
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 14:08
»Stoji Dunej lep«
Dvojna panjska končnica z upodobitvijo razpleta spopada med Pegamom in Lambergarjem (Slovenski etnografski muzej, EM 2337E; foto Marko Habič)

»Stoji Dunej lep«

Slovenska zgodovina v pesemskem izročilu – Pripovedna pesem iz slovenskega viteškega okolja.

V slovenskem pesemskem izročilu so dobile najvidnejše mesto pripovedne pesmi, torej pesemske zgodbe, predvsem tiste, ki so pričale o pomembnih dogodkih v zgodovini. S tem so se kot pomemben del izročila poleg številnih bajeslovnih, pravljičnih in legendnih pesmi in pesmi o posebnih usodah v naš spomin zapisale junaške pesmi. Zapisovalci so sredi 19. stoletja najbolj vneto iskali predvsem pesmi o bojih s Turki, saj si niso predstavljali, da bi slovensko pesemsko izročilo lahko seglo tudi v starejši čas. Ob teh pesmih je ohranila posebno mesto pesem Pegam in Lambergar, za katero so raziskovalci domnevali, da se nanaša na čas bojev za dediščino grofov Celjskih. Natančnejša osvetlitev vsebine in nekaterih okoliščin pa razkriva zanimive starejše sledi, pomembne za Slovence.

Povezovanje pesmi z boji za dediščino grofov Celjskih

Pesem o boju med Pegamom in Lambergarjem je simbolno zelo poudarjena slovenska ljudska pripovedna pesem, kar pojasnjuje tudi n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh