Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stoletnica smrti Davorina Jenka

Za vas piše:
K. C.
Objava: 25. 11. 2014 / 11:45
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Stoletnica smrti Davorina Jenka

Uglasbil je veliko pesmi Franceta Prešerna in Simona Jenka, med njimi je najbolj znana Naprej, zastava slave, nekdanja slovenska narodna himna, zdaj pa himna Slovenske vojske.
Danes mineva 100 let, odkar je Bog poklical k sebi skladatelja Davorina Jenka. Uglasbil je veliko pesmi Franceta Prešerna in Simona Jenka, med njimi je najbolj znana Naprej, zastava slave, nekdanja slovenska narodna himna, zdaj pa himna Slovenske vojske. Napisal je tudi glasbo za srbsko himno Bože pravde. Med najbolj znane uglasbitve spada prav gotovo Lipa zelenela je Miroslava Vilharja. Skladal je za zbore, samospeve in tudi za gledališče. Vse to brez formalne glasbene izobrazbe, saj je na Dunaju študiral pravo.

Ob stoletnici smrti je bilo v njegovem rojstnem Cerkljanskem (rodil se je v Dvorju) več dogodkov, vrhunec pa je bil v soboto, 23. novembra, s koncertom Blagor mu, ki se spočije. »Za naslov koncerta smo uporabili uvodni verz pesmi Frana Cegnarja Na grobih, ki jo je skladatelj Davorin Jenko uglasbil pred več kot 150. leti. S to pesmijo se je pred 100. leti zbor Glasbene matice na ljubljanskih Žalah poslovil od Davorina Jenka, ko so ga položili k večnemu počitku,« so zapisali organizatorji koncerta v vabilu.

Sicer pa so se na skladatelja spomnili tudi v Ljubljani. V Arhivu RS je razstava o njegovem delu, njegovo življenje in glasbo pa so predstavili na simpoziju. Dan pred obletnico pa je Komorno glasbeno društvo iz Novega Sada v Križankah prepevalo Jenkove večinoma srbske skladbe, saj je v Srbiji preživel večino svojega življenja.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh