Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stolnica Notre-Dame zdaj dovolj varna za obnovo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 09. 2021 / 07:44
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stolnica Notre-Dame zdaj dovolj varna za obnovo
Obnovitvena dela naj bi bila končana pet let po požaru. FOTO: Reuters

Stolnica Notre-Dame zdaj dovolj varna za obnovo

Dve leti in pol po obsežnem požaru, ki je uničil strešno konstrukcijo, koničasti zvonik in druge dele svetovno znane pariške stolnice Notre-Dame, je objekt zdaj dovolj varen za začetek obnovitvenih del, predvidenih za prihodnje mesece.

Od požara, ki je katedralo močno poškodoval predlanskega 15. aprila, je stavba zaprta za javnost, vnovično odprtje pa predvidevajo natanko pet let po požaru, torej 16. aprila 2024. Če bodo nadaljevali v zdajšnjem tempu, se jim bo posrečilo, napovedujejo pristojni za obnovo na čelu s predsednikovim pooblaščencem Jean-Louisom Georgelinom.

Varnostni ukrepi so se začeli že dan po požaru

Varnostni ukrepi so se na katedrali začeli že dan po požaru, zdaj pa se lahko začnejo še dogovarjanja s podjetji, ki bi lahko pristopila k sodelovanju. Kot prva se bodo že letos jeseni začela dela za obnovo orgel, začetek preostalih del je predviden pozimi.

Notre-Dame bomo obnovili, ker je tega vredna naša zgodovina, ker je to naša globoka usoda. (Emmanuel Macron)

Do poletnih olimpijskih iger 2024

Cilj francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bo celotna obnova pod streho v petih letih, so strokovnjaki označili kot zelo ambicioznega. Če bo uresničen, pa bo znamenita katedrala lahko ponovno odprla vrata še pred začetkom poletnih olimpijskih iger leta 2024 v Parizu.

Ovržene zamisli o sodobnem pristopu

Katedrala bo obnovljena po prejšnji zasnovi, vključno s 96-metrskim zvonikom, ki ga je sredi 19. stoletja zasnoval arhitekt in restavrator Eugene Viollet-le-Duc. S tem so ovržene zamisli nekdanjega premierja Edouarda Phillipa, ki je predlagal sodoben pristop in preoblikovanje stolpa.

Tega je vredna francoska zgodovina

Še ta mesec naj bi začeli čiščenje notranjih sten in tal poškodovane stavbe. Zaradi pandemije novega koronavirusa so bila lani dela za stabilizacijo katedrale začasno prekinjeno. »Notre-Dame bomo obnovili, ker je tega vredna naša zgodovina, ker je to naša globoka usoda,« je predlani zagotavljal Macron.

Nalaganje
Nazaj na vrh