Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Stolnica sv. Sofije v Kijevu: strah pred morebitnim napadom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 03. 2022 / 15:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2022 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Stolnica sv. Sofije v Kijevu: strah pred morebitnim napadom
Stolnica sv. Sofije je uvrščena na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine in velja za »biser Ukrajine«. FOTO: spletna stran Grško-katoliške cerkve v Ukrajini

Stolnica sv. Sofije v Kijevu: strah pred morebitnim napadom

Z ruskim napadom na Ukrajino in bombardiranjem mest so ogrožene tudi številne zgodovinske in verske kulturne dobrine v državi.

Med njimi je tudi stolnica sv. Sofije v Kijevu, ki sodi med najvidnejše zgradbe evropske krščanske kulture, poroča avstrijski Kathpress. Ukrajinsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je Rusijo sinoči nujno pozvalo, naj cerkev ohrani. Po podatkih obveščevalnih služb je namreč načrtovan zračni napad na svetišče v državni lasti iz 11. stoletja, je zapisano v pozivu, objavljenem v več jezikih. Rusija »ne sme zagrešiti tega zločina«.

Stolnica sv. Sofije je sveti kraj vseh slovanskih narodov in Rusi se morajo nujno vzdržati domnevno načrtovanega strahotnega vandalizma.

Grško-katoliški višji nadškof v Kijevu, Svjatoslav Ševčuk, je prav tako vse kristjane pozval, naj molijo za zaščito stolnice sv. Sofije. Stavba je »sveti kraj vseh slovanskih narodov« in Rusi se morajo »nujno vzdržati domnevno načrtovanega strahotnega vandalizma«. Po poročanju dopisnika britanske mreže BBC v Kijevu naj bi nocoj v stolnici predstavniki različnih Cerkva obhajali skupno bogoslužje

Stolnica sv. Sofije je uvrščena na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine in velja za »biser Ukrajine«. Cerkev je bila sprva zgrajena kot križno svetišče s sedmimi kupolami in petimi ladjami z odprto galerijo in mogočnim zvonikom po vzoru Hagije Sofije v Carigradu. Gradnjo svetišča naj bi naročil Jaroslav I. Modri, trikratni veliki vojvoda Novgoroda in Kijeva, omenjeno versko okrožje pa je bilo nekoč duhovno, politično in kulturno središče pravoslavnega krščanstva.

V kijevski stolnici sv. Sofije so pred dvema tednoma najvišji predstavniki vseh veroizpovedi v Ukrajini skupaj molili za mir in konec ruske agresije.

Stolnica ima danes status muzeja, še pred dvema tednoma - teden dni pred začetkom ruskega napada – pa je bila prizorišče pomenljivega srečanja: najvišji predstavniki vseh veroizpovedi v Ukrajini - vključno z avtokefalno Pravoslavno cerkvijo Ukrajine in Ukrajinsko pravoslavno cerkvijo moskovskega patriarhata, grško-katoliško, rimokatoliško, evangeličansko, adventistično, judovsko in muslimansko – so skupaj molili za mir in konec ruske agresije.

Nalaganje
Nazaj na vrh