Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strelski napad blizu dunajske sinagoge

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 11. 2020 / 06:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2020 / 18:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strelski napad blizu dunajske sinagoge

Strelski napad blizu dunajske sinagoge

V terorističnem napadu so življenje izgubile vsaj štiri osebe.

Teroristični napad je izvedel vsaj en storilec. FOTO: splet



Sinoči okrog 20. ure je na šestih različnih lokacijah v središču Dunaja, vse so bile v bližini tamkajšnje osrednje sinagoge, prišlo do streljanja, v katerem so življenje izgubile vsaj štiri osebe, več pa je bilo ranjenih. Med umrlimi je tudi vsaj en napadalec, po besedah avstrijskega notranjega ministra Karla Nehammerja »do zob oborožen z avtomatskim orožjem«.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je teroristični napad označil za odvratnega, Avstrija pa da preživlja zahtevne trenutke, hkrati se je zahvalil pripadnikom varnostnih sil, ki tvegajo življenja za njihovo varnost. Nehammer pa je prebivalce glavnega mesta pozval, naj ostanejo doma in se izognejo mestnemu središču, tudi pouk danes za šolarje ne bo obvezen.

Eden najtežjih dni v avstrijski zgodovini

»Gre za enega najtežjih dni v avstrijski zgodovini,« je poudaril minister. Ali je bila tarča terorističnega napada res sinagoga na ulici Seitenstettengasse, še ni mogoče potrditi ali izključiti, je pa vodja judovske skupnosti v Avstriji Oskar Deutsch na družbenem omrežju pojasnil, da je bila sinagoga med napadom že zaprta po večerni molitvi.

Po Nehammerjevih besedah je napad izvedel vsaj en storilec, »islamistični terorist, ki je simpatiziral z Islamsko državo«, nosil pa je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, s čimer naj bi – tako minister – želel ustvariti paniko. Oblasti pa še vedno ne izključujejo niti možnosti sodelovanja več napadalcev, zato so za zagotavljanje varnosti mobilizirale 1000 policistov.



Po Franciji Avstrija. Kdo je naslednji?

Svet je sinočnji teroristični napad odločno in ostro obsodil. »Žalosten dan za Evropo. Tragičen za Avstrijo. Še en strahopeten napad. Naj bodo nedolžne žrtve v naših mislih in molitvah. Vlaganje v varnost in dosledno preganjanje vseh ekstremizmov je nuja in nič več stvar izbire,« se je odzval slovenski obrambni minister Matej Tonin.

»Po Franciji Avstrija. Kdo je naslednji? Nihče ni imun na teroristične grožnje v Evropi. Ničelna toleranca do radikalnega islamizma. Popolna solidarnost Slovenije z Avstrijo,« je zapisal predsednik vlade Janez Janša. »Osupli smo nad grozljivimi dogodki na Dunaju in v mislih z našimi avstrijskimi sosedi, z ranjenimi, žrtvami in njihovimi družinami. Ostati moramo enotni in se nikoli ne predati nasilju,« pa so poudarili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

V četrtek vdor v cerkev sv. Jakoba

Med evropskimi državniki so napad obsodili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (»Močnejši smo od sovraštva in nasilja«), francoski predsednik Emmanuel Macron (»To je naša Evropa. Naši sovražniki morajo vedeti, s kom imajo opravka. Ničemur se ne bomo odrekli.«), italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte in hrvaški premier Andrej Plenković.

Že tik pred prazniki pa je skupina povečini mladoletnih mladostnikov sirskega in afganistanskega porekla ob vzklikih »Bog je velik!« vdrla v dunajsko cerkev sv. Antona in brcala klopi v svetišču, vendar je prostor zapustila še pred prihodom policistov, po duhovnikovih navedbah pa ni povzročila večje materialne škode. Izgred so posnele varnostne kamere.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh