Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Strm porast okužb, Poklukar poziva k strpnosti

Za vas piše:
T. M.
Objava: 05. 01. 2022 / 15:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 15:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Strm porast okužb, Poklukar poziva k strpnosti
Minister Janez Poklukar. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Strm porast okužb, Poklukar poziva k strpnosti

Tudi v Sloveniji v teh dneh opažamo strm porast okužb s koronavirusno različico omikron, ki je veliko bolj nalezljiva od doslej prevladujoče različice delta.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je danes, 5. januarja, s posebnim pozivom obrnil na dejavnost kritične infrastrukture, gospodarstvo in tudi ostalo družbo. Pozval je, da se delo in procesi organizirajo na način, da se naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki se med seboj ne srečujejo in nimajo stikov. 

»Samo tako bomo lahko preprečili, da se določene dejavnosti v nekem trenutku ne bodo ustavile same od sebe zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno,« je danes poudaril minister. 

Stike na delovnih mestih je potrebno zamejiti 

Po njegovih navedbah nekatere projekcije kažejo, da se lahko zgodi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev. Zato je minister poudaril, da je treba stike na delovnih mestih maksimalno zamejiti, pri čemer je izpostavil tudi pomen dela od doma.

Večina ukrepov je že znanih 

Na današnji novinarski konferenci je minister sicer dejal, da je večina ukrepov že znanih. Kot najpomembnejši ukrep je izpostavil cepljenje proti koronavirusu. Vse, ki se še niso cepili in so kronični bolniki, pa je pozval, naj pristopijo tudi k cepljenju proti gripi. 

Minister je posebej izpostavil smučišča, kjer je treba dosledno izvajati pogoj PCT.

»Ohranjanje mehurčkov« 

Drug pomemben ukrep je po njegovih besedah omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov. »Če prehajate mehurčke, se je treba čim pogosteje testirati,« je poudaril minister in dodal, da naj vsi, ki imajo kakršnekoli respiratorne simptome, vnetje zgornjih dihal, izcedek iz nosu, ki kihajo, kašljajo ali se slabo počutijo, takoj pristopijo k eni od oblik testiranja. 

Napoveduje se peti val okužb 

Kot je še dejal minister, se v teh dneh napoveduje peti val okužb s koronavirusom, zato epidemiologi in posvetovalna skupina testiranje uvrščajo na pomembno mesto, kar velja tako za samotestiranje kot testiranje s hitrimi antigenskimi testi, nenazadnje pa tudi s PCR-testi.

Izogibajmo se druženju in gneči 

Minister Poklukar je ob tem napovedal še, da bodo v domovih starejših občanov omejili obiske na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni ali testirani. Izvajanje pogoja PCT pa je tudi sicer po njegovih besedah ključno, da se pravi čas zameji prenos okužb. 

Kot je še poudaril Poklukar, bo namreč zaradi širjenja različice omikron na preizkušnji ne le zdravstvo, ampak tudi vse ostale gospodarske dejavnosti in aktivnosti v družbi. Zato med drugim vse prebivalce naproša, da se izogibamo gneči, predvsem v javnem prevozu, trgovinah in gostinskih lokalih.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh