Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Štrukelj: Različica omikron je bila prisotna že marca

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 12. 2021 / 13:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Štrukelj: Različica omikron je bila prisotna že marca
Borut Štrukelj. FOTO: Urad vlade za komuniciranje

Štrukelj: Različica omikron je bila prisotna že marca

Na današnji vladni novinarski konferenci je dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo med drugim dejal, da je sev omikron zelo infektiven in da bi brez zaščitnih sredstev en človek lahko okužil 20 do 30 ljudi. Za primerjavo, infektivnost delta različice je bila pet do šest ljudi.

Štrukelj je prav tako predstavil podatke molekularnega razvoja novega seva omikron. Po njegovih besedah se je izkazalo, da je omikron nastajal neodvisno od ostalih različic in je bil prisoten že marca.

Lažja prebolevnost?

Čeprav je sev omikron izjemno infektiven, bi lahko bil manj simptomatsko pogojen, kar pomeni, da bi bolezen preboleli lažje, pojasnjuje Štrukelj, ki ob tem opozarja, da še lahko prihaja do novih mutacij in bi tudi ta sev lahko postal zelo nevaren. Izrazil je upanje, da bo sčasoma izvenel.

Poživitveni odmerek učinkovit proti omikronu

Štrukelj je povedal, da še ni jasno, kako cepiva delujejo proti omikronu, a so v več študijah ugotovili, da je tretji poživitveni odmerek tudi proti omikronu zelo učinkovit. Kot je še dejal, so v fazi odobritve na Evropski agenciji za zdravila štiri cepiva: Novavax, Valneva, Sinofarm in Sinovac. Nekatera od njih v Sloveniji pričakujemo v začetku naslednjega leta.

Včeraj 1526 okužb

V Sloveniji je bilo včeraj uradno potrjenih 324 primerov manj kot pred enim tednom, skupaj torej 1526 novih okužb. V bolnišnicah se zdravijo 804 pacienti, od tega 231 na oddelkih intenzivne terapije. Osem oseb je na žalost umrlo.

Zobozdravniki pripravljeni pomagati

Več kot 200 zobozdravnikov iz javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov je pripravljenih pomagati v cepilnih centrih in na mestih za testiranje, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik odbora za zobozdravstvo pri zdravniški zbornici Krunoslav Pavlović in dodal, da so glede na potrebe že vključeni v delo. Zobozdravniki in člani zobozdravstvenih timov bodo sicer sodelovali tudi pri izvedbi akcije »Cepilni dnevi«, ki bo potekal od 19. do 23. decembra.

Minister opozarja na morebitni novi val

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci o vključevanju zobozdravnikov v cepljenje in testiranje povedal, da omikron ne predstavlja samo grožnje, pač pa tudi nov val, poroča STA. Po njegovih besedah je samo vprašanje časa, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost večanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah.

 



Nalaganje
Nazaj na vrh