Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Omikron se širi hitreje kot vse druge različice koronavirusa

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 12. 2021 / 19:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 19:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Omikron se širi hitreje kot vse druge različice koronavirusa
Omikron je verjetno že v večini držav po svetu FOTO: Pixabay

Omikron se širi hitreje kot vse druge različice koronavirusa

Nova različica koronavirusa omikron se širi hitreje kot vse druge različice, je na današnji tiskovni konferenci povedal glavni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in pojasnil, da je omikron verjetno že v večini držav po svetu.

Kot je še dejal, poroča STA, je doslej o primerih okužbe z omikronom poročalo 77 držav, v resnici pa je verjetno že v večini držav po svetu, čeprav ga še niso zaznali. Omikron se širi s takšno hitrostjo kot še nobena različica pred njim.

Omikron se širi s takšno hitrostjo kot še nobena različica pred njim.

Po besedah glavnega direktorja so pri WHO zaskrbljeni, ker ljudje omikron obravnavajo kot blago različico. Čeprav povzroča blažje oblike bolezni, bi lahko število okužb znova preplavilo zdravstvene sisteme, ki na to niso pripravljeni, je posvaril Ghebreyesus. Slovenija se je prav danes uvrstila na seznam držav, v katerih so potrdili primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron.

Glavni direktor WHO je še opozoril, da samo cepiva proti koronavirusni bolezni ne bodo omogočila izhoda iz krize, in pozval k izvajanju vseh ukrepov, ki delujejo. Pri tem je omenil nošenje zaščitnih mask, ohranjanje medsebojne razdalje in prezračevanje prostorov.

Samo cepiva proti koronavirusni bolezni ne bodo omogočila izhoda iz krize.

Znova je izrazil kritiko do neenakosti med revnimi in bogatimi državami pri dostopu do koronacepiv in dejal, da so nekatere države zaradi pojava omikrona začele s poživitvenim odmerkom cepiti celotno prebivalstvo, čeprav še ni dovolj dokazov o učinkovitosti poživitvenega cepljenja proti tej različici. WHO skrbi, da bo to znova privedlo do kopičenja cepiva v bogatih državah in še okrepilo neenakost med njimi in revnimi državami pri dostopu do cepiv.

Nalaganje
Nazaj na vrh